Paradontita – Simptome și cauze


Parodontologia este o ramură importantă a medicinei dentare, mai precis, aceasta  este specializată în diagnosticarea și tratarea afectiunilor ce afectează gingia și țesuturile de susținere ale dintelui, atrăgând mereu atenția asupra a cât este de vitală o igienă dentară corectă.

Ce este paradontita?

Parodontita este o infecţie profună a țesuturilor care mențin dinții ficși în cavitatea bucală, aceasta afectează ţesutul moale (gingia) şi distruge osul și ligamentele care susțin dinţii.

Nediagnosticată și netratată din timp, parodontita poate duce la creșterea mobilității dentare până la pierderea tuturor dinților din cavitatea bucală, fără apariția vreunei dureri.

Cât de frecventă este parodontita?

Parodontita afectează mai mult de 47% dintre adulții de peste 30 de ani din România. Acest număr crește la aproximativ 70% pentru adulții de 65 de ani și peste.

Care sunt semnele și simptomele inițiale ale afecțiunilor parodontale?

Gingiile sănătoase sunt ferme la atingere și se potrivesc perfect în jurul dinților tăi. În comparație, simptomele unei afecțiuni parodontale includ:

  • Gingii roșiatice sau purpurii;
  • Gingii umflate;
  • Gingii care sângerează ușor cand mănânci sau spontan;
  • Ușoară jenă la masticație sau periaj;
  • Respirație urât mirositoare, chiar și după ce te speli pe dinți;
  • Puroi (infecție) în jurul liniei gingiilor;
  • Dinți sensibili.

În stadii avansate apare:

  • Recesiunea gingiilor (atunci când gingiile se îndepărtează de dinți);
  • Durere în timpul procesului de masticație;
  • Înclinarea dinților frontali spre față și apariția unui spațiu liber între dinți;
  • Mobilitatea dinților – mișcarea pe care o au sau o capătă dinții în interiorul alveolei dentare;
  • Pierderea dinților.

Care sunt principalele cauze ale apariției bolilor parodontale?

Cauza principală a apariției oricărei forme de afectare parodontală este placa bacteriana care se acumulează pe suprafețele dentare dar și sub gingii. Bacteriile se agață de placă și tartru de pe suprafața dinților tăi. Dacă nu vă curățați dinții atât de bine sau atât de des pe cât ar trebui, bacteriile călătoresc sub linia gingiilor, acolo unde periuța de dinți și ața dentară nu pot ajunge. Aceste bacterii dăunătoare afecteaza țesuturile care vă susțin dinții, ducând la infecție, pierderea osoasă și in final pierderea dinților.

Alți factori vă pot crește riscul de a dezvolta boala parodontală:

  • Fumatul, cel mai important factor, slăbește capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor;
  • Persoanele cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta infecții, inclusiv parodontita;
  • Istoricul familial vă pot expune un risc mai mare de apariție a parodontitei;
  • Modificările hormonale: sarcina, perioada de menopauza.

În acest context starea de sănătate generală a organismului este foarte importantă atât în ceea ce privește instituirea bolii cât și modul în care organismul reacționează la tratamentul specific bolii parodontale.

Ce se întampă dacă nu este tratată la timp?

Boala progreseaza și devine mai problematică în timp. Inițial apare:

  1. Gingivita: este o inflamație superficială localizată doar la nivelul gingiilor. Aceasta apare din cauza bacteriilor și reprezintă primul stadiu al afecțiunii parodontale; diagnosticata și tratată se vindecă complet;
  2. Parodontita superficială: lăsată netratată, gingivita se transformă în parodontită superficiala. În această etapă, gingiile tale se îndepărtează de dinți și începi să pierzi puțin os din jurul lor. Ca rezultat, vei dezvolta pungi parodontale;
  3. Parodontita moderată: pe măsură ce parodontita progresează, pierdeți și mai mult os din jurul dinților. Bacteriile continuă să erodeze ligamentele și țesuturile moi care vă susțin dinții și îi mențin sănătoși;
  4. Paradontita severă: când parodontita rămâne netratată, boala devine mai gravă. Pe măsură ce pierderea osoasă continuă, dinții tăi se pot slăbi și pot cădea. Pe lângă sângerarea gingiilor, există adesea puroi și infecție în jurul liniei gingiilor, ceea ce poate duce la respirația urât mirositoare cronică (halitoză).

Ajunsă într-un stadiu foarte avansat parodontita este o afecțiune sechelantă, odată pierdute anumite țesuturi nu mai pot fi recuperate, iar tratamentul nu mai asigură vindecarea completa, ci doar reechilibrarea țesuturilor afectate prin gestionarea stării cu îngrijire și întreținere corespunzătoare.

Amintiți-vă că parodontita este o afecțiune cronică. Chiar dacă boala s-a retras și a intrat în remisie stabilă după tratament, trebuie totuși să vizitați în mod regulat medicul cel puțin o dată la șase luni și, dacă este indicat, să repetați unele proceduri. În acest fel, vă veți proteja gingiile de inflamații pentru o lungă perioadă. Punem întotdeauna pacientul pe primul loc și ne dorim să îi oferim servicii stomatologice moderne și eficiente cât mai aproape de el.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare