Diferența dintre gingivite și parodontite

Este bine cunoscut faptul că la nivelul cavității orale găzduim milioane de bacterii. Cu toate acestea, acumularea unei cantități mari de bacterii aderente pe suprafața dinților (biofilm) neîndepărtate prin periajul zilnic poate determina inflamația gingivală.

Ce este gingivita?

Stadiul incipient și reversibil al afectării gingivale poartă denumirea de gingivită. Această patologie presupune inflamația gingiei, de multe ori fără simptome alarmante pentru pacient. Cele mai comune simptome ale gingivitei sunt: ușoară jenă sau prurit gingival, gingii umflate și de culoare modificată (roșie), sângerări în timpul periajului și la utilizarea aței dentare sau chiar sângerări gingivale spontane. De multe ori, gingivita nu prezintă alte simptome și poate fi nedureroasă.

Ce este parodontita?

Dacă nu este tratată, gingivita poate avansa către o parodontită marginală. Aceasta reprezintă stadiul mai avansat și ireversibil al afectării parodontale, care este mai profundă, implicând ligamentele și osul alveolar. În timp, determină mobilitate dentară și chiar pierderea dinților.

Parodontita marginală prezintă diferite stadii, in funcție de severitatea afectării. Cu cât stadiul bolii parodontale este mai avansat, cu atât mai severe pot fi simptomele, care constau în:

  • gingii de culoare modificată, umflate
  • dinți sensibili
  • respirație neplăcută (halenă)
  • mobilitate dentară
  • modificarea poziției dinților
  • retracție gingivală.

În momentul în care se produce retracția gingivală și afectarea ligamentelor, are loc apariția pungilor parodontale. Pungile parodontale reprezintă spații patologice formate între dinte și gingie, cu conținut infecțios (resturi alimentare, bacterii, țesut infectat).

Cum se poate preveni și trata gingivita?

Gingivita poate fi prevenită prin însușirea unei tehnici de periaj corecte și eficiente, utilizarea aței dentare și a irigatorului oral, precum și prin vizitele periodice la medicul stomatolog pentru controale de rutină și pentru realizarea igienizării profesionale.

Tratamentul gingivitei are ca scop minimalizarea inflamației și constă în igienizarea profesională (detartraj, periaj, air-flow) realizată de medicul dentist, precum și utilizarea de substanțe antiseptice sau geluri parodontale recomandate de medic.

Cum se poate preveni și trata parodontita marginală?

Parodontita marginală poate fi prevenită prin menținerea riguroasă a igienei orale și depistarea precoce a inflamației gingivale incipiente.

Tratamentul parodontitei marginale are ca scop reducerea inflamației și stoparea evoluției bolii. Acesta constă în:

  • igienizarea profesională
  • utilizarea de substanțe antiseptice și antibiotice administrate local sau sistemic
  • curățarea mecanică a pungilor parodontale sub anestezie locală
  • intervenții chirurgicale la nivelul gingiilor
  • utilizarea laserului dentar
  • controale periodice la medicul dentist.

Atunci când experimentăm unul dintre simptomele afectării gingivale (sângerări gingivale, respirație neplăcută), examinarea promptă este indicată, pentru a putea beneficia de un tratament precoce.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare