Patologie orală

Deși principalele motive pentru care pacienții se prezintă în cabinetele stomatologice sunt controalele profilactice și afecțiunile dentare, pentru o apreciere complexă, la fiecare consultație, este necesar să se facă și o evaluare radiologică și o examinare a mucoasei orale. Astfel, putem avea o imagine de ansamblu completă a stării de sănătate oro-dentară a fiecărui pacient.

Examinarea mucoasei orale se face, în primul rând, prin metode vizuale, pentru aceasta nefiind nevoie decât de o lumină bună, o trusă obișnuită de consultație și de un medic atent, cu experiență în diagnosticarea afecțiunilor mucoasei orale. La ora actuală, au apărut tehnologii moderne care completează această examinare vizuală. Este vorba despre un dispozitiv care folosește proprietatea de autofluorescență a țesuturilor putând detecta zonele unde au loc activități metabolice celulare crescute. La Dental Hospital România, pacienții noștri beneficiază de cele mai noi tehnologii pentru screening-ul afecțiunilor mucoasei orale.

Patologia mucoasei orale este diversă și complexă atât în ceea ce privește etiologia și mecanismele de producere, cât și referitor la implicațiile terapeutice și prognosticul afecțiunilor care se manifestă la acest nivel. Astfel, la nivelul mucoasei bucale putem întâlni:

 • modificări variabile de aspect considerate nepatologice, fără implicații ulterioare
 • afecțiuni infecțioase (stomatite, infecții bacteriene, virale sau micotice)
 • boli dermatologice cu manifestări orale
 • manifestări bucale ale unor boli generale
 • boli autoimune (dermatoze buloase, lichen oral, lupus)
 • sindroame algice nespecifice
 • afecțiuni premaligne și cu potențiale de malignizare (leucoplazia)
 • afecțiuni maligne (carcinomul oral, melanomul)

În cazul în care pacienții sesizează disconfort sau prezența unor modificări persistente la nivelul mucoasei orale, prima și cea mai corectă opțiune o reprezintă o vizită la cabinetul stomatologic pentru o consultație de specialitate. Astfel, se evită autoinformarea din surse nu întotdeauna exacte, precum și automedicația care, de cele mai multe ori, este ineficientă sau chiar contraindicată. Medicii echipei Dental Hospital România au pregătirea necesară pentru a vă putea acorda de fiecare dată consultații și recomandări de calitate.

Întrebari frecvente

Patologia orală reprezintă examinarea mucoasei orale, necesară înaintea oricărei intervenții, cu scopul ca medicul specialist să aibă o imagine de ansamblu a sănătății oro-dentare.

Principala metodă folosită este cea vizuală, medicul specialist fiind ajutat de tehnologii moderne, care îmbunătățesc examinarea.

De fiecare dată când simțiți un disconfort ori anumite modificări la nivelul mucoasei orale.

Serviciile noastre

Programează-te

  Medici specialiști

  Dr. Carmen Nicolae

  Medic stomatolog generalist
  Asistent Universitar
  Peste 10 ani experiență