Coroanele din zirconiu. Mateirale – Avantaje


Coroana din zirconiu este un tip de coroană dentară care are drept materie primă zirconiul. Poate fi folosit atât pentru fațetarea dinților naturali, cât și pentru implanturi dentare. Mai mult, datorită rezistenței sale, se pot realiza și punți dentare (lucrări protetice fixe utilizate pentru restaurarea dinților lipsă sau pentru protecția sau remodelarea dinților afectați considerabil) de diferite dimensiuni.

În ziua de astazi, cererile din partea pacienților pentru acest tip de coroană dentară au crescut semnificativ, deoarece pot satisface aproape toate nevoile pacienților, deoarece:

 • au culoarea naturală, albă;
 • duritate mare;
 • rezistență ridicată la fracturare (zirconiul dentar este greu de crapat);
 • rezistență la uzură și la oxidare;
 • nu este supus coroziunii chimice;
 • au un aspect translucid.

Scurt istoric: Evoluția zirconului

Coroana din zirconiu a fost folosită pentru prima dată în anul 1998 în clinica dentară a Universității din Zurich (Elveția), iar popularitatea sa a continuat să crească de atunci. În România, coroanele dentare din zircoiu au aparut în jurul anilor 2000, atunci cand tehnologia dentară a început să evolueze.

Astăzi, zirconiul este un înlocuitor perfect metalul în procesul de preparare al coroanelor și punților dentare (crom, cobalt, nichel, vanadiu, stronțiu), iar acest lucru ne face să trecem la soluții dentare fără metal (zirconiu, ceramică).

Pentru o lungă perioadă de timp zirconiul a fost utilizat în stomatologie ca bază a coroanei dentare (partea interioară, scheletul).

Câte tipuri de coroane dentare din zirconiu există?

Există 4 tipuri de coroane dentare din zirconiu, fiecare cu caracteristici specifice și utilizări diferite. În general, acestea pot fi împărțite în următoarele categorii:

1. Coroane din zirconiu stratificate cu ceramică: aceste coroane combină zirconiul cu un strat subțire de ceramică pentru a obține un aspect mai natural și estetic. Sunt potrivite pentru restaurarea dinților din zona frontală;

Coroane integral zirconiu

2. Coroane din zirconiu stratificate cu ceramică: aceste coroane combină zirconiul cu un strat subțire de ceramică pentru a obține un aspect mai natural și estetic. Sunt potrivite pentru restaurarea dinților din zona frontală;

Coroane din zirconiu stratificate cu ceramică

3. Coroane din zirconiu pentru implanturi dentare: special concepute pentru a fi montate pe implanturi dentare și oferă o soluție durabilă pentru înlocuirea dinților pierduți;

Coroane din zirconiu pentru implanturi dentare

4. Coroane din zirconiu cu grad de translucență variabil: sunt proiectate cu diferite niveluri de translucență pentru a se potrivi cât mai bine cu aspectul natural al dinților.

Coroane din zirconiu cu grad de translucență variabil

Ce tip de coroană mi se potrivește cel mai bine?

În tabelul de mai jos, dorim să îți prezentăm avantajele celor 4 tipuri de coroane din zirconiu menționate mai sus.

Coroană integral zirconiu (monolitice)- Zirconiul este un material ceramic alb, similar culorii dinților naturali
- Zirconiul este un material biocompatibil, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să provoace reacții adverse sau iritații gingivale
- Zirconiul este cunoscut pentru rezistența și durabilitatea sa. Coroanele din zirconiu pot rezista cu succes forțelor masticatorii, oferind o durată de viață mai lungă.
- Tehnologia de fabricație a coroanelor din zirconiu permite o ajustare precisă, minimizând necesitatea îndepărtării excesive a structurii dentare sănătoase.
- Suprafața netedă a coroanelor din zirconiu poate împiedica acumularea bacteriilor și plăcii dentare.
Coroane din zirconiu cu grad de translucență variabil- Stratul exterior de ceramică adăugat peste zirconiul de bază permite crearea unui aspect mult mai natural și estetic
- Zirconiul oferă o bază solidă și durabilă, iar stratul de ceramică poate adăuga o protecție suplimentară împotriva uzurii și fracturilor
Coroane din zirconiu pentru implanturi dentare- Estetică îmbunătățită
- Durabilitate
- Biocompatibilitate
- Prevenția acumulării de plăcă bacteriană
Coroane din zirconiu stratificat cu ceramică- Adaptare precisă
- Tehnologia avansată permite personalizarea coroanelor din zirconiu în funcție de preferințele și nevoile pacientului
- Coroanele din zirconiu sunt deja cunoscute pentru durabilitatea lor

Ceea ce a făcut zirconiul atât de popular a fost în primul rând lipsa metalului, dar unul dintre cele mai puternice și mai importante puncte este tehnica și modul în care este realizat, prin frezare CAD CAM.

Zirconiul monolitic este realizat în întregime în CAD CAM. Părerea noastră este că trebuie să fim mereu la curent cu evoluția și modernizarea tehnologiei.

De ce ar trebui să aleg o corană din zirconiu?

 • Coroanele din zirconiu sunt mai ușoare decât cele metalo-ceramice și cu până la 50% mai rezistente;
 • Zirconiul este absolut compatibil cu corpul uman. Acesta nu este un metal și nu provoacă niciun tip de alergie;
 • Suprafața lustruită a lucrărilor protetice din zirconiu nu permit aderența plăcii dentare și a tartrului, avantaj care duce la o mai bună sănătate orală;
 • Oxidul de zirconiu nu este transparent la lumina spre deosebire de ceramica pura;
 • Coroana din zirconiu are o conductivitate termică scăzută (pentru că nu are piese metalice) ceea ce îți permite să consumi alimente calde și reci fără a experimenta senzații neplăcute cauzate de temperatură.

Pentru a încheia, alegerea de a restaura dinții cu acest material revoluționar este în mâinile pacienților. Este recomandat să purtați o discuție cu medicul stomatolog înainte de a lua o hotărâre și să rețineți că aceste piese protetice durabile necesită o planificare atentă.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare