Boala parodontala
În prezent, boala parodontală reprezintă cauza principală a pierderii dinților, detronând leziunile odontale de origine carioasă. Tratamentul este întotdeauna personalizat cazului și situației clinice, și poate varia de la simplu la complex, în conformitate cu gradul de afectare parodontală.
La Dental Hospital România, primul spital privat de stomatologie din România, există un departament specializat în tratamentul oricarei afecțiuni gingivale sau al bolii parodontale.
Pregătirea medicală a specialiștilor parodontologi din clinica noastră este aliniată celor mai noi cercetări, astfel încât pacienții pot beneficia de tratamente adecvate, țintite și precise la cele mai ridicate standarde.
Parodontoza
Parodontoza este o afecțiune de cauza microbiană ce afectează țesuturile de susținere ale dinților: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Atunci când nu este diagnosticată la timp și nu este tratată corespunzator, finalitatea evoluției este reprezentată de pierderea unora sau chiar a tuturor dinților.
Din aceste considerente, putem afirma că boala parodontală reprezintă o afecțiune sechelantă ce se soldează cu pierderea atât a dinților, cât și a structurilor osoase, aceste lucruri având un puternic impact asupra vieții pacientului atât funcțional, cât și emoțional și social. Diagnosticul oricarei forme de afectare parodontală, este efectuat de către medicul stomatolog sau de catre medicul specialist parodontolog.
Medicii specialiști parodontologi sunt cei mai potriviți să consilieze pacienții cu cu orice forme de boală parodontală, să-i ajute să își însușească metodele și tehnicile de igienă orală corecte și să managerieze cazurile complexe pentru ca să se atingă dezideratele tratamentului bolii parodontale: încetinirea sau stoparea progresiei afecțiunii, salvarea și păstrarea dinților viabili și regenerarea țesuturilor parodontale pierdute, acolo unde situația clinică o permite.
Nu în ultimul rând, este necesar ca pacienții să devină conștienți că orice formă de afectare parodontală poate fi tratată și că acestă condiție nu este o condamnare și nu reprezintă un drum inevitabil spre pierderea, în totalitate, a dinților, atunci când este descoperită și tratată din stadii cât mai incipiente.
Tratamentul bolii parodontale
În prezent, există tratamente moderne ale acestei boli, iar în echipa Dental Hospital România veți întâlni, cu siguranță, medici competenți și dedicați prevenirii și tratării bolilor parodonțiului sau parodontozei. Complexitatea acestei afecțiuni este determinată de o serie de caracteristici atât în ceea ce privește etiologia/cauzele, cât și diversitatea formelor clinice sau particularitățile evolutive și ale terapiei.
În clinica Dental Hospital România puteți beneficia de o programare și de o consultație la un medic specialist parodontolog. Astfel, o să primiți un plan de tratament adresat nevoilor dumneavoastră particulare. Tehnologia modernă și inovatoare, precum și nivelul ridicat de profesionalism al medicilor de la Dental Hospital România sunt atribute care ne recomandă.
Medicul specialist parodontolog evaluează fiecare caz în parte atât din punctul de vedere al situației clinice locale, cât și din punctul de vedere al stării de sănătate generală care are puternice implicații asupra parodonțiului, fiind în strânsă legatură și cu diferite medicamente, pe care pacienții le iau.
În timpul consultațiilor sau al controalelor perioadice, medicii clinicii noastre îi consiliază pe pacienți și le oferă detalii despre cum poate fi prevenită boala parodontală. Astfel, gesturi aparent simple care, odată însușite, capătă un automatism, sunt esențiale pentru a nu suferi consecințele institurii bolii parodontale:
- Periajul dentar realizat de două ori pe zi, printr-o tehnică corectă și eficientă
- Folosirea unei paste de dinți adecvată nevoilor oro-dentare ale pacientului
- Utilizarea măsurilor secundare de igienă orală, recomandate de medicul stomatolog
- Detartraj și periaj profesional realizat de către medicul stomatolog de două ori pe an
La Dental Hospital România, departamentul specializat în diagnosticarea și tratarea bolii parodontele vă oferă următoarele servicii:
- Consultație preliminară
- Examinare radiologică completă (radiografie panoramică, radiografii retroalveolare seriate)
- Igienizare, detartraj supra și subgingival
- Îndepărtarea factorilor iritativi locali
- Tratament local antimicrobian și antiinflamator
- Evaluarea adâncimii pungilor parodontale (parodontometrie)
- Tratamentul chirurgical al bolii parodontale
- Tratament local antimicrobian și antiinflamator
- Tratamente chirurgicale muco-gingivale
- Dispensarizarea pacienților cu boală parodontală
Intrebari frecvente boala parodontala
Primele simptome ale afectarii parodontale superficiale/ gingivită:
- sângerari gingivale – mascate de cele mai multe ori la fumatori, unde sângerarea poate lipsi;
- sangerarile gingivale sunt provocate de periaj, presiunea realizată de alimente, folosirea eronata a scobitorii;
- senzația de usturime, ușoară jenă dureroasă;
- Primele simptome ale afectarii parodontale profunde – parodontita marginală cronică
- Simptomatologia din gingivită devine mai accentuată;
- Tulburari de masticație datorită mobilității dentare;
- Probleme de fonație;
- Tulburări estetice datorită migrărilor dentare.
Această boală poate apărea începând cu vârsta de 30 de ani, cauzele ei fiind ori genetice, ori determinate de alți factori (diabet, igienă orală precară – tartrul, fumatul excesiv).
Gingivita cronică simplă de cauză microbiană poate apărea la copii și adolescenți atunci cand periajul dentar nu este eficient sau tehnica aplicată nu se mulează pe necesitățile celor mici.
Este necesar să acordăm atenție atât dinților, cât și gingiilor încă din copilarie, deoarece există riscul ca o gingivită de cauză microbiană să evolueze, în cazul în care nu este tratată, către afectarea în profuzime a structurilor de susținere.
Astfel, chiar dacă boala parodontală apare rar la copii, aceasta poate îmbrăca două forme: parodontita prepubertală care este asociată cu boli generale și tulburări genetice și parodontita juvenilă. Ambele forme sunt afectări profunde, agresive, cu evoluție rapidă.
Majoritatea adulților se pot confrunta cu probleme de ordin parodontal după vârsta de 30-40 de ani, cauza fiind mereu microbiană, cu suprapunerea unor factori favorizanți.
Boala parodontală nu poate fi tratată complet, însă prin vizitele periodice la medicul specialist (de la două la patru controale pe an, în funcție de stadiul în care se află boala), i se poate încetini evoluția.
Afectările parodontale se pot limita la nivelul gingiei sau pot evolua în profunzime, dând naștere bolii parodontale.
Există tratament atât pentru afectările superficiale, cât și pentru cele profunde, însă gingivita evoluează de cele mai multe ori cu vindecare ad integrum, adică cu restaurarea în întregime a țesuturilor afectate.
În schimb, în cazul bolii parodontale, o dată ce țesuturile sunt pierdute, ele se pot recupera într-o oarecare măsură atunci cand situația clinică permite regenerarea acestora.
Cu alte cuvinte, tratamentul bolii parodontale are ca scop încetinirea sau stoparea evoluției bolii, adică atingerea unui echilibru parodontal.
Controalele periodice sunt esențiale pentru menținerea în timp a rezultatelor obținute în urma diferitelor metode de tratament.
Serviciile noastre
Programează-te
Medici specialiști
Dr. Bianca Spanoche
Medic specialist parodontologie