Stomatologie copii
Îngrijirea sănătății orale a celor mici este, cu siguranță, dorința fiecărui părinte. Din acest motiv, vizita la medicul stomatolog este un eveniment deosebit de important în viața copiilor. Cu toate acestea, de multe ori, vizita la stomatolog este asociată cu sentimente de frică și neîncredere în special din partea celor mici. În multe cazuri aceste sentimente se datorează unui contact inițial nefericit cu lumea medicală sau poveștilor traumatizante pe care le aud de la alte persoane. Oricare ar fi motivul, există nenumărate posibilități prin care putem schimba această percepție.
Printre cele mai frecvente afecțiuni oro-dentare la vârsta copilăriei, întâlnim:
- caria dentară
- complicațiile cariei dentare (pulpit, parodontite, abcese)
- afecțiuni gingivale (așa-numitele gingivite)
- probleme ortodontice
La Dental Hospital România „frica de stomatolog” este un vis urât care dispare încă de la primul contact cu medicii specialiști pedodonți ai clinicii noastre. Ceea ce ne recomandă este abordarea patologiei dentare a copiilor într-o manieră prietenoasă și, în același timp, înalt profesională.
Cabinet stomatologic pentru copii
Momentul ideal pentru prima vizită în cabinetul stomatologic pentru copii este reprezentat de apariția primului dinte, adică în jurul vârstei de 6 luni. În felul acesta, copilul va intra sub observația timpurie a unui specialist care va putea depista orice fel de problemă garantând rezolvarea ei mult mai ușor. Pe de altă parte, acomodarea cu medicul stomatolog și cu mediul specific al cabinetului este cu atât mai facilă, cu cât vârsta copilului este mai mică.
Un factor decisiv în succesul vizitei la stomatolog este reprezentat de alegerea medicului. În prezent, prin dezvoltarea specialității de Pedodonție, copiii pot beneficia de un medic care îi abordează mult mai cald, mai deschis, mai jovial și care le traduce în cuvinte potrivite pașii tratamentului. Copiii simt această trecere de la medicul sobru la o lume colorată și adaptată nevoilor lor. De aceea, recomandarea Dental Hospital România este să alegeți pentru copilul dumneavoastră un medic specialist în pedodonție.
Vizita în joacă este un concept inovator și foarte util pe care echipa Dental Hospital România l-a adoptat cu rezultate excelente. Vizitarea cabinetului de medicină dentară și prezentarea instrumentarului, fără a presupune o intervenție propriu-zisă, poate aduce următoarele beneficii:
- îi permite copilului să se acomodeze cu mediul
- manifestă o încredere mai mare în medicul care îl tratează
- obținerea unei colaborări pozitive din partea copiilor
- copiii se simt într-o lume special creată pentru ei
De la jucării, creioane colorate, figurine, măsuțe și baloane până la personajele lor preferate din desenele animate, fiecare detaliu poate condiționa starea copiilor. La Dental Hospital România, atât cabinetele special dedicate tratamentelor stomatologice pentru copii, cât și sala de așteptare sunt special concepute pentru a crea un mediu familiar și de a elimina orice stare de anxietate sau disconfort.
Clinică stomatologică pentru copii în București
La Dental Hospital România, dantura micuților pacienți se află în grija unor medici stomatologi cu o pregătire specializată, care își dedică întreaga activitate prevenirii și tratării afecțiunilor dinților de lapte (temporari), dar și a dinților permanenți tineri.
De ce este, însă, atât de important ca dinții de lapte (temporari) să fie tratați de către un medic specialist pedodont? Medicii stomatologi cu specializare în pedodonție sunt cei mai potriviți pentru a trata și preveni afecțiunile dentare ale copiilor din două motive principale. În primul rând, dinții de lapte prezintă particularități atât în ceea ce privește structura lor, cât și afecțiunile pe care le pot dezvolta.
Pe de altă parte, prin formarea lor specială, medicii stomatologi pedodonți au o abordare specifică vârstei micuților pacienți, creându-le acestora un mediu familiar, de siguranță și încredere. O altă menire importantă a pedodonților este tratarea afecțiunilor dinților permanenți tineri, incomplet formați a căror patologie este extrem de complexă. De asemenea, această specialitate stomatologică are un rol dominant în prevenirea problemelor dentare la vârstă adultă.
Dinții de lapte, dinții temporari sau dentiția deciduală sunt în număr de 20, pentru o dentiție completă. Dinții de lapte încep să apară pe arcada dentară încă de la vârsta de 6-7 luni. Întâi, apar cei doi incisivi centrali inferiori și, mai apoi, cei superiori. Ultimii dinți temporari care apar în cavitatea orală a copiilor sunt molarii doi temporari în jurul vârstei de 2 ani și jumătate.
De cele mai multe ori, apariția dinților de lapte nu este însoțită de manifestări grave, ea putând trece neobservată. Uneori, însă, copilul poate prezenta următoarele: salivație excesivă, stare de agitație, nervozitate, subfebrilitate, tumefierea gingiilor sau, mai rar, apariția unor formațiuni numite chisturi de erupție.
Deși erupția dinților temporari nu respectă, de cele mai multe ori, tiparul clasic, iar perioada de apariție este una variabilă, un motiv important de îngrijorare este reprezentat de întârzierile cu peste un an față de perioada normală. Un alt motiv de îngrijorare ar fi o formulă dentară temporară cu un număr mai mic de 20 de dinți (posibilitatea existenței unor anodonții) sau mai rar, prezența unui număr de dinți suplimentari (dinți supranumerari).
Anestezia generală la copii
Tratamentele stomatologice realizate cu anestezie generală asigura confortul și siguranța de care orice părinte are nevoie. Acestea se adresează copiilor cu probleme de sănătate, copiilor anxioși sau necooperanți, rezolvandu-se într-o singură ședința toate problemele dentare. În cadrul DHR anestezia generală este efectuata de către un medic anestezist ATI, utilizând cele mai avansate metode și tehnologii.
Întrebari frecvente stomatologie copii
Cu cât copilul este adus mai devreme într-un cabinet stomatologic, cu atât mai repede se va obișnui cu spațiul. Recomandăm părinților să vină la medic încă de la erupția primilor dinți de lapte.
Copilul trebuie adus la medicul stomatolog periodic, pentru consultații, în vederea unei sănătăți orale. De asemenea, puteți veni și „în joacă”, pentru a se familiariza cu mediul.
În primul rând, îl ajută pe micuț să scape de teama față de medicul stomatolog.