Aparate dentare clasice sau invizibile


Aparate dentare clasice sau aparate dentare moderne Spark

Brackeți sau alignere invizibile? În acest articol vom face o comparație  între aparatele dentare clasice cu bracketi și aparatele dentare invizibile de tip gutieră sau alignere transparente, cel mai inovator tratament ortodontic fără brackeți.

Tipuri de aparate dentare

Aparate dentare fixe, aparate dentare mobile, alignere

Aparate dentare fixe

Aceste aparate sunt permanente și sunt fixate pe dinți de către un medic dentist ortodont. Ele sunt compuse din brackeți care sunt lipiți pe fiecare dinte și un fir metalic (arc) care trece prin brackeți și îi leagă. Scopul acestora este de a alinia și corecta poziția dinților, fiind eficiente în tratamentul diverselor probleme dentare, inclusiv alinierea incorectă și mușcătura ineficientă. Aparatele fixe sunt ajustate periodic pentru a continua mișcarea dinților în poziția dorită.

Aparate dentare mobile

Aparatele dentare mobile sunt dispozitive detașabile, create individual pentru fiecare pacient. Ele sunt utilizate în general pentru copii, în timpul creșterii maxilarului și mandibulei, dar pot fi folosite și pentru corectări minore la adulți. Aparatele mobile pot fi folosite pentru a corecta mușcătura, a alinia dinții sau pentru a menține rezultatele unui tratament ortodontic anterior. Ele necesită o purtare regulată pentru a fi eficiente și sunt mai ușor de curățat și întreținut deoarece pot fi scoase din gură.

Alignere sau gutiere

Alignerele sunt o invenție relativ recentă a medicilor din America, cu o istorie mai mică de zece ani, care utilizează o serie de gutiere transparente, detașabile, realizate la comandă. Aceste gutiere sunt concepute pentru a se potrivi perfect peste dinți și pentru a-i mișca treptat în poziția dorită. Ele sunt aproape invizibile și pot fi îndepărtate când mâncați sau vă periați dinții.

Spark este un brand specific de alignere, cunoscut pentru utilizarea unui material transparent de înaltă calitate, care promite să fie mai clar și mai rezistent la decolorare decât alte mărci. Aceștia sunt personalizați pentru fiecare pacient și sunt proiectați pentru a oferi un confort sporit și eficiență în alinierea dinților. Sunt o alegere populară pentru adulții și adolescenții care caută o alternativă mai discretă la aparatele dentare tradiționale.

Și care sunt asemănările și deosebirile dintre cele doua?

Fiecare dintre aceste tipuri de tratament ortodontic prezintă avantaje, dezavantaje, diferențe și asemănări, dar cu același obiectiv, nu există un tratament mai bun decât celălalt: alegerea lor depinde foarte mult de opinia medicului ortodont, evaluând preferințele pacientului.

Primul aspect esențial de reținut este că, ambele tipuri de aparate dentare au la bază accelași principiu de aliniere.

În tabelul de mai jos am făcut o comparație între cele două tipuri de aparate dentare.

ÎntrebăriAparat dentar clasicAparat dentar invizibil
Care este durata tratamentului?de la 1 până la 3 ani în funcție de cazde la 6 până la 18 luni în fucție de caz
Este detașabil?NuDa
CurățareaPeriajul regulat și folosirea aței dentare precum și vizitele la medicul ortodontPeriajul regulat și folosirea aței dentare precum și vizitele la medicul ortodont
ÎntreținereaCurățarea regulată și vizitele periodice la medicul ortodont. A se evita anumite alimente și dulciuri (nuci,floricele de porumb, caramele, guma de mestecat, ș.a.)Se poarta 22 ore pe zi, îndepărtându-se doar la masă și în timpul periajului. A se curăța bine înainte de reutilizare.
Vizite la medicul ortodontÎn fiecare lunăÎn fiecare lună veți primi 2 seturi de alignere trasparente.
Beneficii- Eficient pentru cazuri foarte complicate
- Cost redus
- Este recomandat pentru copii, deoarece este fix și nu se poate îndepărta.
- Se pot schimba culorile modulelor elastice.
- Cu o simulare 3D a rezultatului pe care dorești să îl obții, în urma tratamentului, alignerele transparente îți pot permite să vizualizezi în avans cum va arăta zâmbetul tău
- Conferă eficiență mai mare în deplasările dentare și rezistență crescută
- Nu se colorează
- Se poate scoate cu ușurință în momentul când mâncați sau vă spălați pe dinți
Iritarea gingiilorDaNu
Nu este un tratament ideal pentru:- Pacienți care fac sporturi în care există riscul de contact.
- Când pacientul se prezintă cu dinți mobili
Pacienți care au:
- Cazuri extrem de complicate, cum ar fi: chirurgia ortognată sau dinți care nu se află pe linia arcadei.

Pentru a alege cea mai bună opțiune, este important să luați în considerare următoarele aspecte:

  • Complexitatea tratamentului: Pentru tratamente complexe, aparatele fixe pot fi mai eficiente.
  • Aspectul și confortul: Dacă estetica este o preocupare majoră, alignerele Spark sunt o opțiune excelentă.
  • Costul: Bugetul poate, de asemenea, să influențeze alegerea.
  • Stilul de viață și preferințele personale: De exemplu, aparatele de tip gutieră pot fi preferate de cei care doresc mai multă flexibilitate.

Este esențial să discutați cu un medic ortodont pentru a determina cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră. Ei vor lua în considerare toți factorii relevanți, inclusiv sănătatea orală generală și obiectivele specifice de tratament.

La Dental Hospital România  avem opțiuni moderne de tratament, de la aparatul dentar clasic  până la aparatul modern Spark.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare