Materiale estetice moderne: Oxid de zirconiu vs. Disilicat de litiu (E.max)
Coroanele dentare au ca scop refacerea dinților cu rezistență scăzută. Aceste pierderi de material dur dentar sunt cauzate, în principal, de procese carioase mari, uzură dentară sau fracturi coronare. În acest scop s-au folosit, o lungă perioadă de timp, coroanele metalo-ceramice, care asigură o rezistență crescută și o estetică acceptabilă.
În ultimii ani, datorită inovațiilor în domeniul materialelor dentare, au apărut două tipuri noi de coroane dentare: coroanele din ceramică presată E.max și coroanele din oxid de zirconiu, care prin proprietățile materialelor din care sunt confecționate reușesc să fie superioare coroanelor clasice metalo-ceramice atât estetic, cât și funcțional.
Coroanele E.max
Sunt realizate din disilicat de litiu, care este un tip special de ceramică ce se găsește sub formă de blocuri ceramice. Procesul de prelucrare se realizează prin intermediul sistemului CEREC, prin frezare. Acest tip de material nu necesită o structură de suport, deoarece are un grad ridicat de rezistență. O altă caracteristică importantă a acestor coroane este transluciditatea ridicată, asemănătoare dinților naturali, ceea ce le recomandă ca soluții ideale în restaurarea dinților frontali.
Coroanele din oxid de zirconiu
Sunt confecționate prin frezarea unui bloc din oxid de zirconiu din care poate rezulta o coroană integrală sau o capă de suport, peste care se vor aplica câteva straturi de ceramică. Coroana integrală din oxid de zirconiu are o rezistență crescută și o opacitate naturală, dar nu oferă suficientă transluciditate, limitând folosirea lor la nivelul dinților posteriori. În cazul în care se folosește doar ca structură de suport, capa care înlocuiește nucleul metalic, folosit la coroanele metalo-ceramice, oferă o rezistență crescută și o estetică dentară superioară.
Situații specifice în care se utilizează fiecare tip de coroană:
Coroanele E.max
Având în vedere faptul că cele mai estetice restaurări sunt reprezentate de Coroanele E.max, datorită capacității materialului de a imita caracteristicile estetice ale dinților naturali, ele sunt recomandate, în principal, pentru restaurările unidentare de la nivelul dinților frontali. Utilizarea lor este limitată de restaurările prin punți extinse în special în zona posterioară din cauza rezistenței scăzute, dar se pot utiliza în lucrări de maximum 3 elemente pentru zona frontală.
Coroanele din oxid de zirconiu
Prezintă toate avantajele coroanelor metalo-ceramice, aducând în plus o estetică superioară, biocompatibilitate crescută și o aderență scăzută a plăcii bacteriene. Spre deosebire de coroanele E.max, coroanele din oxid de zirconiu se pot utiliza cu succes și în restaurări extinse. Coroanele ceramice pe suport de oxid de zirconiu oferă o estetică satisfăcătoare, putând fi folosite cu succes în zona frontală. Un alt avantaj este reprezentat de opacitatea oxidului de zirconiu, care acoperă mai bine un bont dentar modificat coloristic sau o restaurare prin pivot metalic. Coroanele integrale din oxid de zirconiu oferă avantaje în cazul restaurărilor posterioare prin spațiul minim necesar preparației și prin rezistența crescută, ceea ce le indică, în mod special, în situațiile în care poziția dinților în ocluzie limitează alte tipuri de restaurări și în cazul pacienților cu bruxism.
În concluzie, ambele tipuri de coroane prezintă proprietăți superioare, ce le fac să devină soluții de elecție în cazul restaurărilor prin coroane dentare. Succesul clinic va fi garantat de alegerea tipului de coroană care se potrivește cel mai bine fiecărei situații, respectând indicațiile și proprietățile materialelor din care sunt confecționate.