Halena
Ce este halena?
Halena sau halitoza sunt termenii medicali ce definesc respirația cu miros neplăcut și este o cauză frecventă de prezentare la medicul stomatolog, întrucât afectează relațiile interumane. Unele studii realizate în Uniunea Europeană estimează că un procent de peste 30% din motivele de prezentare la clinica stomatologică sunt legate de această afecțiune.
Care sunt cauzele respirației urât mirositoare?
Cauzele respirației urât mirositoare sunt numeroase și, de obicei, fiecare persoană suferă de halitoză la un moment dat în viață. Putem enumera câteva cauze principale:
- Igiena orală defectuoasă este una din cauzele principale ale acestei afecțiuni. Periajul dentar regulat și folosirea aței dentare ajută la igienizarea dinților și a cavității bucale, reducând riscul de dezvoltare a bacteriilor. O igienă corectă este modul cel mai eficient de a combate halitoza.
- Stomatitele infecțioase, candidoza orală.
- Boala parodontală și gingivitele pot fi responsabile de mirosurile neplăcute. Aceste probleme ale gingiei cauzează retragerea acesteea, iar resturile de mâncare sunt retenționate la baza dinților, unde favorizează dezvoltarea bacteriilor. Se recomandă un tratament cât mai precoce înainte ca boala să progreseze în structurile profunde ale parodonțiului marginal.
- Persoanele care poartă aparat dentar sau proteze dentare, trebuie să acorde o atenție deosebită igienei orale.
- Cariile dentare pot cauza halenă mai ales dacă sunt profunde și numeroase. Acestea rețin resturile alimentare, provocând un miros și un gust neplăcut.
- Obturații incorect adaptate, rugoase.
- Lucrări dentare (coroane dentare, punți) care și-au pierdut adaptarea corectă cu dinții stâlpi sau cu creasta edentată.
Cum puteți preveni respirația urât mirositoare?
- Igienă orală riguroasă
- Controalele dentare trebuie să fie periodice – cel puțin de două ori pe an
- Hidratare corespunzătoare
- Igienizarea corectă a protezelor
- Evitarea consumului de alcool și tutun
Simptome ce pot însoți halena
- Sângerări gingivale (gingivoragii)
- Gingia își va modifica culoarea spre un roșu aprins, închis
- Sensibilitate gingivală
- Dureri la nivelul cavității bucale, mai ales în timpul meselor
- Retracție gingivală
- Depuneri de tartru
- Tratamentul halenei
Tratamentul halitozei se adresează cauzei care a determinat-o. În 80-90% din situații se identifică o problemă stomatologică, dar uneori sunt necesare și investigații suplimentare. Tratmentul este unul simplu și presupune abordarea pas cu pas a problemelor incriminate. Înainte de orice se recomandă o igienizare profesională realizată de medicul stomatolog. Invariabil, ajungem din nou la acest subiect pentru că este esențial ca pacienții să acorde o atenție sporită igienei dentare, după care tratamentul vizează:
- Soluționarea proceselor carioase și a problemelor gingivale
- Începerea unui tratament adecvat în caz de boală parodontală
- Adaptarea cât mai corectă a protezelor pentru a favoriza igienizarea lor