Fațetele dentare realizate prin tehnici indirecte – Dr. Georgiana Fieraru
Fațetele dentare sunt lucrări protetice ce acoperă suprafața externă, vizibilă a dintelui și sunt recomandate fie pentru a îmbunătăți aspectul estetic al dinților, fie pentru a proteja împotriva acțiunii unor factori externi suprafața acestora.
Fațetele dentare sunt indicate în mai multe situații, iar cazurile ideale pentru această procedură sunt următoarele:
- dinții devitali (care prezintă modificări de culoare)
- dinți cu discromii produse prin acțiunea unor factori intrinseci (administrarea de tetraciclină în perioada de formare a dinților)
- dinți cu modificări minore de poziție, cu spațieri, anodonții
- dinți abrazați
Fațetele dentare se confecționează din ceramică presată E-max (porțelan) sau din zirconiu, materiale cu calități estetice superioare, rezistente, cu stabilitate cromatică ridicată, ce nu își modifică culoarea în timp.
Metoda de fațetare
Metoda indirectă de fațetare este relativ rapidă și presupune doar 3 vizite la medicul stomatolog. De asemenea, acestea se pot realiza și într-o singură ședință, prin tehnici de laborator de ultimă generație CAD-CAM.
În aceste cazuri, se realizează amprenta digitală cu ajutorul unei camere intraorale, ce este transmisă imediat computerului care, cu ajutorul unui soft specializat, va proiecta viitoarea fațetă dentară. Prepararea dinților în vederea realizării fațetelor dentare este lipsită de orice fel de durere, presupune un sacrificiu minim de țesuturi dure dentare (se vor îndepărta aproximativ 0.5-0.7 mm din suprafața smalțului) și, de cele mai multe ori, este limitată numai la nivelul smalțului.
Înainte de cimentarea definitivă, fațetele sunt poziționate pe dinți și evaluate pentru a verifica dacă acestea corespund cerințelor din punct de vedere estetic și funcțional. De asemenea, în acest moment se pot face mici ajustări până când se consideră că se potrivesc perfect atât din punctul de vedere al culorii, cât și al formei și poziției. Apoi, fațetele sunt cimentate definitiv prin tehnici adezive, folosind materiale compozite specifice.