Durerea de ureche

Otalgia sau durerea auriculară (durerea de ureche) reprezintă unul din principalele motive pentru care pacientul se adresează medicului ORL-ist. Cele mai frecvente afecțiuni care determină durerea de ureche sunt: otita externă, otita medie, masoidita (otomastoidita) și problemele dentare.

Durerea de ureche poate fi o problema de sănătate minoră sau majoră. În funcție intensitatea senzației, aceasta poate apărea continuu sau intermitent, unilateral (afectează o  ureche) sau bilateral (afectează ambele urechi).

Durerea de urechi: principalele cauze și simptome

Afecțiuni mult mai rare care pot da dureri în zona auriculară sunt: colesteatomul (chist cu localizare în urechea medie), infecții ale piramidei pietroase (os al craniului) și afecțiuni tumorale ale urechii și stâncii temporalului (os cranian). În afară de cele enumerate mai sus, mai există și grupul nevralgiilor sau al durerilor iradiate la nivelul urechii, care își au originea în afara urechii. Aici se încadrează durerile de origine dentară, faringiană, laringiană și durerile pornite de la o suferință a coloanei cervicale.

Infecția urechii medii rezultă adesea în urma congestiei și umflării pasajelor nazale, ale gâtului și ale trompelor eustachiene.

Cauzele frecvente ale blocării trompelor eustachiene includ: infecții respiratorii, alergii, sinuzite, polipi nazali, adenoidite (amigdalele faringiene mărite sau inflamate), presiunea atmosferică, fumatul și traumatismul (leziuni faciale sau fracturi nazale).

Simptomele asociate unei infecții ale urechii includ: durere resimțită în interiorul urechii, diminuarea sau pierderea auzului, senzație de presiune sau plenitudine în ureche, urechea roșie și inflamată, secreții, febră, amețeli sau tulburări de echilibru, durere de cap, oboseală sau slăbiciune generală și tulburări de somn.

Tot ce trebuie să știți despre otita externă

Otita externă reprezintă cauza cea mai frecventă a durerilor auriculare. Este vorba de o afecțiune inflamatorie a pielii (uneori și a cartilajului) de la nivelul conductului auditiv și al pavilionului auricular. Cel mai frecvent este cauzată de germeni gram negativi și anaerobi și se caracterizeaza prin prezența unei tumefacții inflamatorii la nivelul conductului auditiv extern însoțită de secreții (urât mirositoare) și descuamări.

Durerea este pulsatilă, iar presiunea exercitată la nivelul porțiunii cartilaginoase a conductului auditiv accentuează durerea. În mod obișnuit, auzul este neafectat sau foarte puțin afectat.

Principalele cauze sunt: folosirea inadecvată a bețițoarelor igienice, toaletarea urechii cu bețe de chibrit, macerarea lichidiană a pielii conductului auditiv (băi frecvente, excesive; apă din piscină; scăldatul excesiv), iritații locale mecanice sau chimice, alergia și diabetul.

Care este tratamentul otitei externe?

Tratamentul otitei externe se prescrie și se efecuează exclusiv de către medicul specialist ORL. El constă în faza acută în igienizarea conductului auditiv extern prin aspirații și igienă locală sau cu soluții dezinfectante și antiinflamatorii locale. Uneori necesită și administrarea de medicație antiinflamatorie pe cale generală. Rareori este indicată medicația antibiotică locală sau pe cale generală, în special în cazurile grave sau trenante.

Cel mai important lucru este prevenția (profilaxia), ce constă în igiena corectă a urechii, adică interzicerea utilizării bețișoarelor cosmetic (igienice), a bețelor de chibrit, agrafelor sau a altor instrumente ce pot traumatiza conductul. Este recomandat ca igienizarea periodică locală să fie efectuată de catre medical ORL-ist la un interval de circa șase luni.

Durerea de ureche de origine dentară

Durerea de ureche de origine dentară poate apărea atunci când există o infecție sau inflamație într-un dinte sau în zona din jurul său, care poate irita terminațiile nervoase și poate determina senzația de durere în ureche. Această durere poate fi resimțită ca o senzație de pulsație sau arsură în ureche și poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi: umflarea gingiilor sau a feței, sensibilitate la căldură sau la frig, dificultăți la înghițire sau gust neplăcut în gură.

O altă afecțiune o reprezintă otalgia reflexă (iradiată) de origine dentară. Aceasta are următoarele aspecte:

  • Pulpita: durere terebrantă, lancinantă, exacerbată la stimulare (atingere), ce apare cel mai frecvent în timpul somnului. Se localizează la nivelul dintelui suferind și a țesutului din vecinătate cu iradiere auriculară;
  • Dinte inclus: durere intermitentă, mai ales la masticație, trismus (incapacitatea deschiderii gurii, din cauza unor spasme de la nivelul mușchilor masticatori sau dereglări ale articulației temporo-mandibulare). Durerea este localizată la presiunea pe molarii posteriori;
  • Peridontita (periodontita) și abcesul dentar: durere atroce persistentă declanșată de stimulii termici și de masticație. Este o durere profundă în vecinătatea dinților afectați și cu iradiere auriculară;
  • Inflamația osului maxilar: durere persistentă, foarte intensă, cu tumefacția părților moi și posibil trismus. Este localizată la nivelul infecției dentare;
  • Osteomielita mandibulară: durere acută, terebrantă difuză, ce iradiază în ambele părți ale capului;
  • Artrita temporo-mandibulară: durere surdă, declanșată de mobilizarea (mișcarea) mandibulei, tulburări de articulație dentară. Durerea este localizată în articulația temporo-mandibulară cu iradiere auriculară și accentuată la presiunea pe articulație.

Apariția unei dureri la nivelul urechii trebuie să fie examinată de un specialist ORL în colaborare cu un medic stomatolog, pentru a putea preciza un diagnostic cert și a institui un tratament adecvat.

Dacă vă confruntați cu dureri de urechi, prezentați-vă de urgență la medic. Nu amânați consultul de specialitate, deoarece durerea este un semnal de alarmă și un factor agravant și generator de complicații.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare