Durerea de ureche

Otalgia sau durerea de ureche

Otalgia sau durerea auriculară (durerea de ureche) reprezinta unul din principalele motive pentru care pacientul se adresează medicului ORL-ist. Cele mai frecvente afecțiuni care determină durerea de ureche sunt: otita externă, otita medie, masoidita (otomastoidita).

Durerea de urechi: principalele cauze și simptome

Afecțiuni mult mai rare care pot da dureri în zona auriculară sunt: colesteatomul, infecții ale piramidei pietroase (os al craniului) și afecțiuni tumorale ale urechii și stâncii temporalului (os cranian). În afară de cele enumerate mai sus, mai există și grupul nevralgiilor sau al durerilor iradiate la nivelul urechii, care au ca punct de plecare o suferință situată în afara urechii. Aici se încadrează durerile de origine dentară, faringiană, laringiană și durerile pornite de la o suferință a coloanei cervicale.

Tot ce trebuie să știți despre otita externă

Otita externă reprezintă cauza cea mai frecventă a durerilor auriculare. Este vorba de o afecțiune inflamatorie a pielii (uneori și a cartilajului) de la nivelul conductului auditiv și al pavilionului auricular. Cel mai frecvent este cauzată de germeni gram negativi și anaerobi și se caracterizeaza prin prezența unei tumefacții inflamatorii la nivelul conductului auditiv extern însoțită de secreții (urât mirositoare) și descuamări.

Durerea este pulsatilă, iar presiunea exercitată la nivelul porțiunii cartilaginoase a conductului auditiv accentuează durerea. În mod obisnuit, auzul este neafectat sau foarte puțin afectat.

Principalele cauze sunt: folosirea inadecvată a bețițoarelor igienice, denumite incorect “bețisoare de urechi”, toaletarea urechii cu bețe de chibrit, macerarea lichidiană a pielii conductului auditiv (băi frecvente, excesive; apa de piscină; scăldatul excesiv), iritații locale mecanice sau chimice, alergia și diabetul.

Tratament otită externă

Tratamentul se prescrie și se efecuează exclusiv de către medicul specialist ORL. El constă în faza acută în igienizarea conductului auditiv extern prin aspirații și igienă locală sau cu soluții dezinfectante și antiinflamatorii locale. Uneori necesită și administrarea de medicație antiinflamatorie pe cale generală. Rareori este indicată medicația antibiotică locală sau pe cale generală, în special în cazurile grave sau trenante.

Cel mai important lucru este prevenția (profilaxia), ce constă în igiena corectă a urechii, adică interzicerea utilizării bețișoarelor cosmetic (igienice), a bețelor de chibrit, agrafelor sau a altor instrumente ce pot traumatiza conductul. Este recomandat ca igienizarea periodică locală să fie efectuată de catre medical ORL-ist la un interval de circa șase luni.

Durerea de ureche de origine dentară

O altă afecțiune o reprezintă otalgia reflexă (iradiată) de origine dentară. Aceasta are urmatoarele aspecte:

Pulpita: durere terebrantă, lancinantă, exacerbată la stimulare (atingere), ce apare cel mai frecvent nocturn. Se localizează la nivelul dintelui suferind și a țesutului din vecinătate cu iradiere auriculară.

Dinte inclus: durere intermitentă, mai ales la masticație, trismus. Durerea este localizată la presiunea pe molarii posteriori.

Peridontita (periodontita) și abcesul dentar: durere atroce persistentă declanșată de stimulii termici și de masticație. Este o durere profundă în vecinătatea dinților afectați și cu iradiere auriculară.

Inflamația osului maxilar: durere persistentă, foarte intensă, cu tumefacția părților moi și posibil trismus. Este localizată la nivelul infecției dentare.

Osteomielita mandibulară: durere acuta, terebrantă difuză, ce iradiază în ambele părți ale capului.

Artrita temporo-mandibulară: durere surdă, declanșată de mobilizarea (mișcarea) mandibulei, tulburări de articulație dentară. Durerea este localizată în articulația temporo-mandibulară cu iradiere auriculară și accentuată la presiunea pe articulație.

Apariția unei dureri la nivelul urechii trebuie să fie examinată de un specialist ORL în colaborare cu un medic stomatolog, pentru a putea preciza un diagnostic cert și a institui un tratament adecvat.

Dacă vă confruntați cu dureri de urechi, prezentați-vă de urgență la medic. Nu amânați consultul de specialitate, deoarece durerea este un semnal de alarmă și un factor agravant și generator de complicații.

Dl. Doctor Valentin Theodor, medic primar ORL, cu competență chirurgie endoscopică, vă așteptă la consult de specialitate, în fiecare miercuri (14:00 – 19 :00) și vineri (14:00 – 19:00).

Pentru programări la Spitalul de stomatologie Dental Hospital, ne puteți contacta la numerele de telefon: 0721 021 855 sau 0733 045 855 sau prin e-mail, la adresa: info@dentalro.ro