Este important de retinut faptul că deviația de sept poate constitui un factor favorizant pentru evolutia altor afecțiuni, precum : sinuzitele, otitele, faringoamigdalitele, patologia inflamatorie a aparatului resprator și, nu în ultimul rând, a sindromului de apnee în somn. Dacă vă confruntați cu dificultăți respiratorii la nivelul nasului, este important să le tratați din timp. La Dental Hospital România, beneficiați de consultații și tratamente ORL performante, după un plan personalizat, adaptat nevoii fiecărui pacient.

Deviația de sept

Ce este deviația de sept?
Deviația de sept sau deviația despărțiturii nazale constituie una dintre cele mai frecvente ’’afecțiuni’’ ale nasului. Septul nazal reprezintă peretele median, situat la interiorul nasului, ce desparte cavitatea nazală în cele două fose nazale simetrice: stânga și dreapta.

Din punct de vedere structural, septul nazal este alcătuit din două tipuri diferite de țesut: cartilaginos și osos. Acest perete este rareori perfect vertical și rectiliniu, cel mai adesea fiind deviat. De aceea, putem considera că deviația de sept este, de fapt, regula, și nu exceptia.

Cauzele deviației de sept
Când deviația septului este semnificativă, determină modificări patologice, și anume respirația incorectă.

  1. Gradul diferit de creștere a celor doua țesuturi ce alcătuiesc structura septului (cartilaginos și osos), ce determină, astfel, încurbări ale septului, fapt ce duce la apariția deviatiei de sept congenitală și
  2. Traumatismele dobândite ale nasului, care se soldează cu fractura scheletului osteocartilaginos al septului, urmată de consolidarea (refacerea) acestuia în pozitii vicioase, incorecte.

 

Simptome ale deviației de sept
Principalele manifestări sau simptome ce apar în cazul deviației de sept sunt: obstrucția nazală (nasul înfundat), scăderea mirosului, durerea de cap. Diagnosticul se stabilește în urma unei consultatii ORL la medicul specialist. Pentru un diagnostic cât mai riguros, cea mai indicată metodă de analiză o constitue examinarea videofibroscopică a foselor nazale.

Deviația de sept: tratament
Tratamentul deviației de sept se realizează exclusiv chirurgical și constă în diferite tehnici: rezecția septului, septoplastie, rinoseptoplastie, în funcție de comorbiditățile asociate.

Deviația de sept: riscuri
Este important de retinut faptul că deviația de sept poate constitui un factor favorizant pentru evolutia altor afecțiuni, precum: sinuzitele, otitele, faringoamigdalitele, patologia inflamatorie a aparatului resprator și, nu în ultimul rând, a sindromului de apnee în somn.

Dacă vă confruntați cu dificultăți respiratorii la nivelul nasului, este important să le tratați din timp.

La clinica dentară Dental Hospital România, beneficiați de consultații și tratamente ORL performante, după un plan personalizat, adaptat nevoii fiecărui pacient.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare