Sedarea intravenoasă în intervențiile de chirurgie dentară

Sedarea intravenoasă este recomandată în cazul intervențiilor chirurgicale, al extracțiilor unor molari de minte, dar și al unor tratamente care ar necesita vizite multiple la stomatolog, precum și în cazul intervențiilor complexe, de lungă durată.

Sedarea intravenoasă este utilizată în intervențiile chirurgicale stomatologice deoarece asigură atât medicului, cât și pacientului, un anumit confort psihologic. Acest tip de sedare îl ajută pe pacient să se liniștească și să uite de teama intervenției, atunci când află de la medicul specialist că nu va simți absolut nimic, că va dormi pe toată durata operației și se va trezi la sfârșitul intervenției chirurgicale.

Pe de altă parte, sunt situații când anumite patologii impun sedarea intravenoasă, pentru că această modalitate de sedare este realizată de către un medic specialist în anestezie și terapie intensivă. Medicul specialist ATI va monitoriza, pe toată durata intervenției, funcțiile vitale ale pacientului – va monitoriza pulsul, tensiunea, reglând în permanență valorile acestora. Astfel, în timp ce medicul specialist ATI va avea grijă permanent de starea generală a pacientului, medicul implantolog se va concentra pe rezolvarea problemelor din zona oro-dentară.

Trebuie precizat faptul că, întotdeauna, pacientul sedat va avea și o anestezie locală, deoarece acesta nu trebuie să simtă nicio senzație dureroasă, iar sedarea este una ușoară, o sedare conștientă, la care pacientul reacționează. În acest fel, dacă medicul stomatolog are anumite cerințe, spre exemplu, ca pacientul să deschidă cavitatea orală mai mult sau să închidă gura, pacientul va reacționa la cererea medicului, deși nu este conștient de ceea ce face.

O procedură chirurgicală cu sedare intravenoasă poate dura, în funcție de complexitate, de la 20 de minute la câteva ore. Cea mai complexă intervenție în cadrul Dental Hospital România a fost cea realizată de către întreaga echipă medicală, în care au fost inserate implanturi zigomatice și în care pacientul a stat sedat aproape patru ore jumătate.

Ce analize trebuie realizate înainte de o intervenție chirurgicală?

În cazul pacienților cu o stare de sănătate bună, medicii specialiști Dental Hospital România recomandă câteva analize uzuale, așa cum ar fi hemoleucogramă completă, timp de coagulare, timp de sângerare, iar pentru pacienții care au anumite afecțiuni medicale, întotdeauna se vor solicita analize specifice și, în anumite situații, scrisori medicale, din partea medicilor care monitorizează afecțiunea respectivă.

Avantajele sedării intravenoase

Un prim avantaj al sedării intravenoase îl reprezintă confortul psihologic al pacientului. Un alt avantaj semnificativ îl constituie faptul că pot fi rezolvate mult mai multe probleme medicale într-o singură ședință.

Spre exemplu, dacă pacientul dorește să rezolve toate problemele dentare într-o singură ședință, fie că este vorba de carii, tratamente de canal de efectuat, chiuretaje în câmp deschis sau intervenții chirurgicale de inserare a unor implanturi sau de îndepărtare a unor infecții, toate aceste tratamente se pot realiza într-o singură ședință, cu sedare intravenoasă.

Pot fi situații în care pacientul rămâne sedat 3-4 ore, timp în care medicii stomatologi rezolvă toate problemele dentare pe care acesta le are, astfel încât el trebuie să vină doar la controale ulterioare, la un interval de 6 luni. Un alt beneficiu constă în faptul că pacienții se simt mult mai confortabil, când știu că se vor odihni, că vor dormi și că au depășit cu bine intervenția chirurgicală.

Fiecare pacient are o anumită fobie, fie că este vorba de acul cu care se realizează anestezia locală, de faptul că văd foarte multe instrumente medicale pe masa de lucru sau că trăiesc intens fiecare moment. Toate aceste stări creează pacienților o senzație de disconfort, de anxietate. Organismul va secreta o cantitate mai mare de adrenalină, care le va amplifica starea de neliniște.

Diferențele dintre intervențiile chirurgicale într-un spital de stomatologie și cele într-un cabinet stomatologic

Diferența realizării unei intervenții într-un spital dotat cu bloc operator și cabinetele stomatologice constă în confortul oferit pacientului, în condițiile de siguranță în care se desfășoară actul medical, pentru că într-o sală de operație sunt anumite norme care se respectă.

Absolut totul este sterilizat, chiar și aerul din încăpere. Sălile de operații nu au, în general, ferestre, astfel că aerul nu pătrunde în interior decât prin anumite filtre special concepute pentru blocul operator, care filtrează foarte bine oxigenul, care intră în sala de operație.

Toate sălile de operații respectă anumite norme, astfel, condițiile în care sunt operați pacienții sunt la cel mai înalt nivel. Într-un bloc operator este absolut obligatoriu să existe aparat de anestezie generală, cu ajutorul căruia pacienții sunt intubați. 

De asemenea, sunt necesare anumite monitoare, cu care pacienții sunt monitorizați în permanență, pe durata intervenției. După intervenție, pacientul se va odihni într-o rezervă postoperatorie, astfel încât refacerea să fie rapidă și să se simtă foarte confortabil după intervenție.

Dental Hospital România este primul spital privat de stomatologie din România. Pacienții noștri beneficiază de facilități și echipamente medicale de ultimă generație, care respectă toate normele europene în domeniu.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare