Radiologie Dentară și Computer Tomograf

O evaluare completă a pacienților este necesară de fiecare dată când aceștia se prezintă la controalele anuale preventive sau atunci când vin pentru acuze diferite. Pe lângă un examen clinic amănunțit, realizat prin mijloacele cunoscute (inspecție, palpare), pentru a avea o viziune globală a stării de sănătate oro-dentară sunt necesare și investigații radiologice.

La Dental Hospital România există un serviciu de Radiologie și Imagistică dentară, dotat cu aparatură și tehnologie modernă, de ultimă generație. Aici, o echipă de medici specializați în efectuarea radiografiilor dentare și a anlizei computer tomograf, vă oferă servicii de calitate, în cele mai bune condiții.

Posibilitățile tehnologice actuale oferă o imagine tridimensională a structurilor aparatului dento-maxilar, creând o imagine de ansamblu în toate planurile. Astfel, prin creșterea gradului de predictibilitate și stabilirea unor obiective terapeutice cât mai apropiate de situația reală, crește rata de succes a unor intervenții chirurgicale, implantologice sau ortodontice.

La clinica Dental Hospital România puteți beneficia de următoarele servicii de radiologie dentară:

a) Radiografie retroalveolară – reprezintă imaginea bidimensională a unuia sau mai multor dinți (2-3 dinți alăturați), care se obține în urma expunerii regiunii examinate la radiații X. Radiografia reprezintă o examinare uzuală, de rutină în stomatologie. Aceasta este necesară frecvent în timpul unui tratament stomatologic sau pre-terapeutic pentru precizarea diagnosticului (carii, infecții de la nivelul rădăcinii dintelui, înainte și după efectuarea tratamentelor de canal, în traumatisme ale dinților etc).

Beneficii:

b) Radiografii dentare în incidente diferite (bite-wing, excentrică) – se aseamănă foarte mult cu radiografia retroalveolară, dar de această dată dinții se află în ocluzie (în mușcătura). Astfel, pe această radiografie sunt vizibile coroanele și o parte din rădăcinile a 2-3 dinți vecini, superiori și inferiori. Indicația acestui tip de radiografie este depistarea cariilor interdentare sau a celor care evoluează sub obturații.

Beneficii:

c) Ortopantomogramă sau radiografie panoramică – reprezintă o radiografie de ansamblu a aparatului dento-maxilar pe care se vizualizează toți dinții atât cei de la maxilar, cât și cei de la mandibulă, oasele maxilare și articulația temporo-mandibulară, sinusul maxilar, canalul mandibular. Pe acest tip de radiografie se poate face o evaluare globală a problemelor dentare și poate fi utilă în prima etapă a elaborării unui plan de tratament.

Beneficii:

d) CBCT (analiză computer tomograf) – Există situații în care examenul clinic şi radiografiile uzuale nu oferă elemente suficiente pentru o imagine completă a stării de sănătate a cavităţii orale şi a proceselor patologice de la acest nivel. În aceste cazuri, este indicată examinarea cu ajutorul computerului tomograf cu fascicul conic. Această examinare este absolut necesară în următoarele situații:

Beneficii:

Întrebari frecvente

Nu este nevoie de nicio pregătire prealabilă. Specialistul vă va comunica, la fața locului, tot ce trebuie să faceți pentru a nu apărea interferențe în timpul examinării.

Aceste proceduri nu afectează embrionul ori procesul de organogeneză, deoarece doza de radiații este foarte mică.

Doza de radiații este asemănătoare cu cea a unei radiografii simple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *