Radiologie Dentară și Computer Tomograf

O evaluare completă a pacienților este necesară de fiecare dată când aceștia se prezintă la controalele anuale preventive sau atunci când vin pentru acuze diferite. Pe lângă un examen clinic amănunțit, realizat prin mijloacele cunoscute (inspecție, palpare), pentru a avea o viziune globală a stării de sănătate oro-dentară sunt necesare și investigații radiologice.

La Dental Hospital România există un serviciu de Radiologie și Imagistică dentară, dotat cu aparatură și tehnologie modernă, de ultimă generație. Aici, o echipă de medici specializați în efectuarea radiografiilor dentare și a anlizei computer tomograf, vă oferă servicii de calitate, în cele mai bune condiții.

Posibilitățile tehnologice actuale oferă o imagine tridimensională a structurilor aparatului dento-maxilar, creând o imagine de ansamblu în toate planurile. Astfel, prin creșterea gradului de predictibilitate și stabilirea unor obiective terapeutice cât mai apropiate de situația reală, crește rata de succes a unor intervenții chirurgicale, implantologice sau ortodontice.

La clinica Dental Hospital România puteți beneficia de următoarele servicii de radiologie dentară:

a) Radiografie retroalveolară – reprezintă imaginea bidimensională a unuia sau mai multor dinți (2-3 dinți alăturați), care se obține în urma expunerii regiunii examinate la radiații X. Radiografia reprezintă o examinare uzuală, de rutină în stomatologie. Aceasta este necesară frecvent în timpul unui tratament stomatologic sau pre-terapeutic pentru precizarea diagnosticului (carii, infecții de la nivelul rădăcinii dintelui, înainte și după efectuarea tratamentelor de canal, în traumatisme ale dinților etc).

Beneficii:

  • doza de radiații este extrem de mică
  • folosirea unui senzor digital demonstrează, comparativ cu un film radiologic, o
  • reducere a radiațiilor cu 80%
  • nu se folosesc substanțe chimice pentru developare
  • imaginea unei astfel de radiografii poate fi prelucrată datorită senzorilor
  • digitali cu rezoluție superioară, medicul poate identifica informații care nu
  • ar fi fost vizibile clasic
  • timpul de expunere este de 9 secunde, iar întreaga procedură durează 5 minute

b) Radiografii dentare în incidente diferite (bite-wing, excentrică) – se aseamănă foarte mult cu radiografia retroalveolară, dar de această dată dinții se află în ocluzie (în mușcătura). Astfel, pe această radiografie sunt vizibile coroanele și o parte din rădăcinile a 2-3 dinți vecini, superiori și inferiori. Indicația acestui tip de radiografie este depistarea cariilor interdentare sau a celor care evoluează sub obturații.

Beneficii:

  • expune pacientul la o cantitate de 5 ori mai mică faţă de expunerea acestuia la 1 zi în mediul înconjurător
  • pacientul se supune unei expuneri la radiaţii cu 70-80% mai mică decât la mediul natural

d) CBCT (analiză computer tomograf) – Există situații în care examenul clinic şi radiografiile uzuale nu oferă elemente suficiente pentru o imagine completă a stării de sănătate a cavităţii orale şi a proceselor patologice de la acest nivel. În aceste cazuri, este indicată examinarea cu ajutorul computerului tomograf cu fascicul conic. Această examinare este absolut necesară în următoarele situații:

  • pre și post operator în cazul inserării implanturilor dentare
  • elaborarea unui plan de tratament ortodontic
  • prezența unor formațiuni patologice la acest nivel
  • indispensabil tratamentului endodontic modern
  • în scop diagnostic pentru depistarea patologiei articulației temporo-mandibulare

Beneficii:

  • nu va mai trebui să vă mai deplasați la un centru de radiologie dentară. Radiografia digitală se va efectua în clinică ori de câte ori medicul consideră că este necesar pe parcursul tratamentului
  • datorită imaginilor 3D, medicul specialist are posibilitatea de a vedea structura anatomică în cel mai mic detaliu, din unghiuri diferite
  • se pot examina radiologic și sinusurile și ATM (articulația temporo-mandibulară)
    prin tehnologia MDS (Mini Dose Solution) expunerea la radiații este mică și se face într-un interval de timp foarte scurt.
  • Acestă solutie este propice atât adulților dar mai ales unde nivelul de radiații trebuie să fie minim: copiilor, femeilor însărcinate (radiografia se efectuează doar dacă este o urgență), o succesiune de radiografii în timpul și după tratament, fractură de os nazal

Întrebari frecvente

Nu este nevoie de nicio pregătire prealabilă. Specialistul vă va comunica, la fața locului, tot ce trebuie să faceți pentru a nu apărea interferențe în timpul examinării.

Aceste proceduri nu afectează embrionul ori procesul de organogeneză, deoarece doza de radiații este foarte mică.

Doza de radiații este asemănătoare cu cea a unei radiografii simple.