Pata albă – Leziunea suprafețelor de smalț
Pata albă – Definire și aspect clinic
Pata albă este o leziune incipientă a demineralizării smalțului și este rezultatul acțiunii bacteriilor, care prin producția de acid reușesc să penetreze stratul superficial al acestuia. Din păcate, acest fenomen de demineralizare nu poate fi compensat de fenomenele de remineralizare din cavitatea orală.
Astfel, această pierdere minimă din stratul superficial lasă în urmă o suprafață poroasă de smalț care are un indice de refracție al luminii diferit, motiv pentru care va apărea ca fiind opacă, spre deosebire de smalțul natural care este translucid. De altfel, în literatura de specialitate această leziune mai poate fi întâlnită sub numele de pată albă cretoasă.
Cauze
Așa cum am menționat, cea mai importantă cauză a apariției petelor albe dentare este atacul bacterian care determină cariile incipiente. Un alt motiv este fluoroza. Aceasta apare atunci când cantități mari de fluor sunt ingerate în perioada în care dinții se dezvoltă.
Cu toate că fluorul ajută la întărirea dinților, în cantități prea mari poate avea efecte negative, cauzând colorarea dinților. Hipoplaziile și hipomineralizarile smalțului sunt defecte de structură ale smalțului care se manifestă fie printr-un grad de mineralizare scăzut, fie printr-o formare defectuoasă a matricii care susține cristalele de hidroxiapatită din care se constituie smalțul dentar.
Eroziunile sunt urmarea directă a unui consum ridicat de băuturi acidulate, dar pot avea și alte cauze cum ar fi boala de reflux gastroesofagian. Expunerea dinților la cantități mari de acid face ca posibilitățile fiziologice ale organismului de a combate aciditatea să fie depășite.
Cum poți ști dacă ai pete albe pe dinți?
Un răspuns firesc la această întrebare ar fi că petele albe se văd cu ochiul liber, atât prin autoexaminare, cât și la un examen clinic obișnuit. În realitate, diagnosticarea corectă este difícil de realizat. Pentru a fi observate este esențial ca dinții să fie foarte bine uscați, lucru ce se poate obține doar în cabinet. Doar petele albe care apar ca urmare a defectelor de structură despre care am vorbit (hipomineralizare, hipoplazie) se pot observa și pe dinții acoperiți de salivă. Așadar, este obligatoriu să vă vizitați clinica stomatologică pentru a fi siguri de diagnostic.
Cum se tratează?
Cu mai mult timp în urmă, tratamentul de elecție avea două direcții: prima – remineralizare, cea de a doua – obturație, cu tot protocolul de lucru pe care aceasta l-ar presupune. Dar în prezent, vorbim în primul rând despre ICON – reprezintă abordarea modernă, un concept revoluționar, pentru că oferă niște avantaje extraordinare:
- nu necesită anestezie
- nu presupune îndepărtarea de țesut dentar, fiind astfel ultraconservativ
Explicat în câteva cuvinte, ICON este o rășină, ceva similar materialului obișnuit de obturație, dar cu o fluiditate mult mai mare, ceea ce îi asigură pătrunderea în profunzime. Practic, infiltrează leziunea, îi oprește evoluția și redă aspectul sănătos al smalțului.
Concluzii
Pacienții ar trebui să rețină că această tehnică de infiltrare se adresează leziunilor incipiente, de dimensiuni reduse. De obicei, tratamentul presupune o singură ședință, dar pot fi și situații particulare care să necesite mai multe ședințe. Dacă pacienții se prezintă pera târziu la tratament, atunci soluțiile terapeutice care se mai pot lua în considerare vor fi albiri dentare sau tratamentul convențional al cariei.