Oxidul de zirconiu – Aplicații în stomatologia modernă

Unul dintre dezideratele stomatologiei moderne îl reprezintă restaurarea dinților cu materiale biocompatibile, care să fie în același timp suficient de dure pentru a rezista forțelor masticatorii. La dispoziția medicilor dentiști stă astăzi un material estetic, puternic, pur, biocompatibil care a revoluționat munca specialiștilor în protetica și estetica dentară: zirconiul. Datorită proprietăților excepționale, acesta poate avea indicații multiple, dar pentru prelucrare, este nevoie de sisteme computerizate extrem de sofisticate.

Zirconiul este un un material de culoare albă care se prezintă sub formă de blocuri sau discuri de diverse forme și mărimi. În stomatologie nu se folosește zirconiul pur, ci o combinație chimică a acestuia, numită oxid de zirconiu. Deşi este încă un material destul de scump şi mai puţin accesibil, zirconiul are multe avantaje:

  • Este foarte rezistent la forţele masticatorii şi uzură.
  • Pe lângă faptul că este foarte durabil, are şi o culoare albă şi o foarte bună transluciditate asemănătoare dinţilor naturali, ceea ce îl face şi un material foarte estetic. Prin absenţa structurii metalice interne, lumina străbate prin material în mod similar trecerii prin dintele natural şi este reflectată la fel, ceea ce este foarte important pentru cerințele estetice ale restauraţiilor frontale.
  • În plus, lucrările dentare din zirconiu sunt realizate de către computer prin tăierea unui disc sau bloc solid de oxid de zirconiu cu o precizie foarte mare. Aceasta se numeşte tehnologie CAD-CAM de frezare computerizată.
  • Un avantaj foarte important este lipsa coroziunii în timp. Astfel, nu apar nici reacţii iritante gingivale, ca în cazul metalului clasic, dar nici gustul metalic ce poate apărea la lucrările clasice, mai ales după un număr de ani.
  • Lucrările dentare din zirconiu sunt chiar mai uşoare decât cele pe suport metalic, aşa că disconfortul pacientului este mult mai mic şi acesta se acomodează mai repede cu noua lucrare, mai ales dacă vorbim despre punţi dentare cu mai multe elemente.
  • Zirconiul este termoizolant, aşa că variaţiile de temperatură nu sunt transmise pulpei dentare, scăzând astfel riscul de apariţie al unei eventuale inflamaţii pulpare pe viitor.
  • Fiind un material biocompatibil şi bioinert, el este foarte bine acceptat de către organism şi riscul de apariţiei reacţiilor alergice la el nu există.

 

Utilizările zirconiului în stomatologie

  • Scheletul de susținere al lucrărilor ceramice

Aproape orice tip de lucrare protetică poate fi construită din ceramică pe suport de zirconiu. Structurile sunt extrem de rezistente și durabile, iar estetica unor asemenea restaurări este deosebită.

  • Lucrări protetice integral din zirconiu

Deoarece legătura care se formează între zirconiu și ceramică nu este foarte puternică, coroanele sau punțile dentare pot fi construite în întregime din zirconiu fără strat de ceramică deasupra. Restaurările vor avea o culoare albă și sunt indicate mai ales în zonele posterioare ale cavitații bucale, unde pretențiile estetice nu sunt foarte mari, dar forțele masticatorii sunt puternice.

În mod normal, implanturile dentare sunt fabricate din titan. Uneori, bontul artificial al implantului poate fi confecționat din zirconiu. Pentru a obține cele mai bune rezultate estetice, se recomandă ca peste implanturile dentare din zirconiu să se execute lucrări protetice tot pe baza de zirconiu.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare