Importanța unei igienizări dentare profesionale

Dinți mai frumoși, mai sănătoși și o respirație mai proaspătă sunt doar câteva dintre beneficiile oferite de o igienizare dentară profesională. Periajul necorespunzător sau incomplet este întotdeauna predispus la probleme dentare deoarece cavitatea bucală este mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și a infecțiilor.

Știați că aveți mii de bacterii care apar în mod natural în gură? Vestea bună este că excesul de bacterii poate fi îndepărtat de pe suprafața dinților prin periaj regulat (de 2 ori pe zi), utilizarea aței dentare și efectuarea unei igienizări dentare profesionale de către medicul stomatolog.

În acest articol vom afla ce este igienizarea dentară profesională, importanța acesteia, cât și tehnicile utilizate de către medicul stomatolog.

Igienizare dentara profesionala

Ce este igienizarea dentară profesională?

Igienizarea dentară profesională este realizată strict de către medicul stomatolog și cuprinde 3 etape: detartrajul dentar, air flow-ul și periajul profesional. Toate aceste 3 etape au rolul de a curăța în profunzime dantura și de a îndepărta depunerile de placă bacteriană și de tartru.

Igiena orală se poate realiza și întretține in două moduri:

  • Igienizarea orală personală, individuală, efectuată zilnic, atât dimineața cât și seara la domiciliu de către pacient;
  • Igienizarea profesională, efectuată o dată la 6 luni sau chiar mai puțin, la 4 luni la pacienții cu lucrări și implanturi sau 3 luni la fumatori, în cabinetul stomatologic de către personal specializat.

Care sunt etapele unei proceduri de igienizare dentară profesională?

Lipsa igienei dentare sau o igiena orala precară determină afecțiuni dentare, cum ar fi: cariile dentare sau boala parodontala (parodontita, popular parodontoza), afecțiuni ce conduc la pierderea dinților și atrofia oaselor maxilare.

În timp ce procesul de igienizare diferă în funcție de fiecare dentist, vă puteți aștepta în mod rezonabil la următoarele în timpul unei proceduri de igienizare profesională dentară.

  1. Detartrajul cu ultrasunete – îndepărtează tartrul subgingival și supragingival cu ajutorul ultrasunetelor;
  2. Air Flow – după un detartraj cu ultrasunete dinții rămân puțin aspri, iar procedura de Air Flow vine în completare printr-o lustruire cu un jet de apa, aer si particule fine, acționat sub presiune;
  3. Periajul profesional – se realizrază cu ajutorul unor periuțe speciale și gume de cauciuc moi, folosind o pasta de profilaxie și lăsând suprafața dinților netedă și lucioasă;
  4. Fluorizarea dentară – se realizează în cabinet, este locală și se poate realiza cu geluri, paste sau lacuri cu fluor.

Igienizare dentara completa

Înainte și după igienizarea dentară profesională
Identificarea plăcii bacteriene prin observarea culorii gelului:
a) roz sau roșu: placă bacteriană proaspătă;
b) albastru sau mov: placă bacteriană matură (veche de cel puțin 48 de ore);
c) albastru deschis: placă bacteriană matură care produce acid.

Care sunt principalele 5 beneficii ale unei igienizări profesioanle?

  1. Majotiatea petelor de pe dinți vor dispărea și astfel vă veți putea bucura de un zâmbet mai alb și mai strălucitor;
  2. Igienizarea profesională regulată previne dezvoltarea bolilor parodontale, care pot duce la pierderea dinților;
  3. În timpul consultului, medicul stomatolog poate identifica posibile semne ale cancerului oral, care poate fi vindecat cu success dacă este depistat în stadiile incipiente;
  4. Dacă vă prezentați de cel puțin 2 ori pe an la stomatolog puteți preveni afecțiunile gingivale și astfel reduceți riscul apariției unui infarct sau accident vascular cerebral;
  5. Depistarea și tratarea cariilor (în stadiu incipient), plombelor sparte sau fracturilor dentare.

A mai rămas doar o singură întrebare: Cât timp a trecut de la ultima ședință de igienizare?

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare