Igiena dentară la domiciliu

Profilaxia orală este baza sănătății orale și constă în îndepărtarea zilnică a plăcii bacteriene. Bacteriile de la nivelul cavității orale formează placa bacteriană care reprezintă principala cauză a cariilor dentare, gingivitelor și a bolii parodontale. Pentru a învăța cum să îndepărteze eficient placa, pacienții trebuie să observe prezența ei.

Periaj dentar

Placa dentară este translucidă și are o culoare similară dinților, ea trebuie să fie colorată pentru a fi văzută clar, iar acest lucru este posibil prin intermediul pastelor de dinți sau a tabletelor ce conțin revelatori de placa. Odată ce pacientul a fost învățat cum să identifice placa, agentul de colorare trebuie aplicat după periajul dinților, astfel încât zonele în care igiena orală este inadecvată pot fi văzute cu ușurință.

Igiena dentară la domiciliu – periutele de dinți

Igienizarea dentară la domiciliu se poate realiza cu ajutorul periuțelor dentare manuale sau electrice în combinație cu pastele de dinți, apelor de gură și aței dentare. Totodată tehnica de periaj este importantă deoarece un periaj insuficient nu îndepărtează corespunzător placa dentară, iar un periaj mult prea agresiv poate produce retracții gingivale sau abraziunea dinților. În mod ideal mișcarea de periaj trebuie realizată de la gingie spre dinte.

Periuțele de dinți variază foarte mult în ceea ce privește forma și dimensiunea capului, materialul, textura și aranjamentul filamentelor, precum și dimensiunea și forma mânerelor. Ceea ce contează este ca peria aleasă de pacient să fie eficientă. Astfel, medicul stomatolog ar trebui să instituie schimbarea doar dacă percepe o problemă. Este important ca periile să fie înlocuite în mod regulat, cel puțin la fiecare 3 luni, sau mai devreme dacă perii se îndoaie permanent. O perie care prezintă semne de uzură nu poate curăța eficient.

O atenție sporită trebuie acordată spațiilor interdentare greu accesibile unui periaj obișnuit. În consecință, pentru aceste zone pot fi necesare ajutoare suplimentare, cum ar fi ața dentară sau periuțele interdentare. Alegerea va depinde de forma zonei interdentare. La un pacient tânăr și sănătos, unde papilele interdentare ocupă spațiile interdentare, utilizarea aței dentare este metoda de elecție pentru curațarea acestor spații. Pacientul trebuie instruit cu privire la tehnica corectă de aplicare a aței dentare. Ața ar trebui să fie ghidată încet prin punctul de contact dintre doi dinți și curbată la baza fiecărui dinte. Se folosește apoi o mișcare verticală, în sus și în jos, de-a lungul suprafeței, pentru a îndepărta placa.

Atunci când există spații interdentare largi este ideală o perie interdentară pentru îndepărtarea plăcii, fiind o solutie eficienta si in cazul curățarii punților dentare. Această perie are forma unei periuțe în miniatură și este disponibilă în diferite dimensiuni. Este important să fie selectată dimensiunea corectă a periuței pentru a se potrivi spațiului interdentar respectiv deoarece o dimensiune prea mare ar putea leza papila interdentară, iar o dimensiune prea mică nu oferă o curățare optimă a spațiului interdentar. De asemenea, este important să se demonstreze pacientului tehnica și acesta să o repete în cabinet pentru a fi sigur că este corectă.

Igiena dentară la domiciliu – pastele de dinți

În ceea ce privește pastele de dinți, în ultimii 30 de ani au fost adăugate fluoruri, antibiotice, compuși de amoniu, inhibitori de enzime și bicarbonat în încercările de a inhiba cariile dentare. De asemenea, devine din ce în ce mai frecvent ca producătorii să adauge și alți agenți terapeutici sau preventivi pentru a reduce gingivita și formarea de tartru. Câteva paste de dinți conțin și agenți desensibilizanți.

Deși granița dintre acțiunile cosmetice și cele terapeutice nu este ușor de trasat, majoritatea pastelor de dinți aflate în vânzare în prezent au obiective similare. Acestea curăță și lustruiesc suprafețele accesibile ale dinților și oferă o senzație și miros plăcut cavității bucale. De asemenea, acţionează ca un vehicul pentru aplicarea fluorului pe structura dintelui.

În concluzie, pentru o sănătate orală de lungă durată este necesar ca pacienții să conștientizeze importanța igienizării orale zilnice.

Articol realizat de către Dr. George Oanea – Medic stomatologie generală.

 

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare