Gingivita – Remedii, cauze și simptome
Ce este gingivita?
Gingivita este o inflamație a gingiilor, fiind o afecțiune extrem de frecventă, ce se poate dezvolta la orice vârstă odată cu apariția dinților. Aceasta apare ca rezultat al acțiunii bacteriilor și reprezintă primul stadiu al afecțiunii parodontale iar în absența tratamentului necesar gingivita poate duce la complicații mai severe cum ar fi parodontita, care poate ajunge în cele din urmă până la pierderea dinților.
De ce contează sănătatea gingiilor? Gingiile sănătoase sunt roz și curate, asigură suport ferm și eficient dinților, nu sângerează și nu se inflamează.
Ce cauzează apariția gingivitei?
Una dintre cele mai comune cauze care pot duce la apariția gingivitei este igiena orală precară. Aceasta favorizează acumularea de placă dentară în exces și inflamarea gingiilor. Pe măsură ce placa dentară se acumulează și nu este îndepărtată la timp, aceasta începe să se mineralizeze transformându-se astfel în tartru care va determina iritarea gingiilor.
Gingivita poate să apară la orice persoană care nu respectă regulile de igienă orală, însă pot exista și alți factori declanșatori care cresc riscul de apariție al gingivitei, precum fumatul, diabetul, scăderea imunității, anumite medicamente, traumatismul țesuturilor moi în timpul unui periaj agresiv sau incorect efectuat, anomalii de dezvoltare a dinților sau maxilarelor, malocluzii, cariile avansate care reprezintă o sursă de infecție, tratamentul dentar incorect efectuat (leziuni ale gingiilor, obturații incorect efectuate, lucrări protetice incorect adaptate), leziuni chimice, condimente, acizi alimentari și alte substanțe.
Care sunt simptomele gingivitei?
Recunoașterea simptomelor gingivitei este esențială pentru diagnosticul și tratamentul precoce.
Principalul semn de apariție al gingivitei este reprezentat de sângerarea gingivală. Sângerarea poate fi provocată cu ușurință în timpul periajului, în timpul meselor, prin mișcările limbii, ale buzelor sau obrajilor. Mai târziu apar modificări de culoare și aspect ale gingiilor, acestea devenind roșie și mărită în volum. Pot să apară și senzațiile de mâncărime și usturime gingivală sau chiar ușoare dureri ale gingiilor și mai rar aceste dureri pot apărea și în mod spontan. Putem întâlni de asemenea retracția gingivală, prezența unor pungi gingivale între dinţi şi gingii, care acumulează placa bacteriană şi resturile alimentare, aspectul alungit al dinților, care par mai lungi din cauza retracției gingivale, gust neplăcut și halitoză (respirație urât mirositoare).
Gingivita poate fi acută și cronică. Forma acută apare în general la copii, adolescenți și tineri sub 30 de ani. Se dezvoltă rapid și are simptome pronunțate. Dacă nu este tratată boala poate deveni cronică. Gingivita cronică este o formă lentă a afecțiunii parodontale incipiente, care se manifestă în termen de 1-3 săptămâni de la acumularea plăcii dentare. După apariție, evoluția gingivitei cronice în următorii ani este lentă, fără progrese considerabile.
Care sunt opțiunile de tratament pentru gingivită?
Tratamentul gingivitei trebuie efectuat încă din stadiile incipiente pentru a preveni apariția unor complicații, astfel tratamentul gingivitei include următoarele proceduri:
- curățarea profesională a dinților, îndepărtarea plăcii dentare, a tartrului și a bacteriilor din cavitatea bucală;
- utilizarea unor soluții și geluri cu efect dezinfectant și antiinflamator;
- intruirea pacienților pentru însușirea unui sistem de igienizare principal prin periaj și secundar prin folosirea unor mijloace ajutătoare (ață dentară, apă de gură, duș bucal);
- restaurarea dentară, înlocuirea obturațiilor sau coroanelor dentare incorect efectuate sau adaptate care pot reprezenta o sursă de iritație gingivală;
- în cazurile mai avansate tratamentul trebuie completat de intervenții chirurgicale asupra gingiei (chiuretaje subgingivale).
Complicațiile gingivitei duc la forma avansată a bolii parodontale și anume la parodontita profundă (stadiul cel mai agravant al parodontozei). Astfel, debutând cu sângerarea, inflamarea și sensibilitatea dureroasă a gingiilor, gingivita lăsată netratată corespunzător poate duce la pierderea dinților.
Cum preveniți apariția gingivitei?
Apariția gingivitei poate fi prevenită dacă sunt respectate câteva reguli esențiale:
- O igienă orală corectă: curățarea regulată a dinților prin periajul dentar de cel puțin două ori pe zi și utilizarea aței dentare în mod corespunzător este primordială pentru prevenirea și tratarea gingivitei;
- Vizite regulate la dentist: este esențial să mergeți la medicul stomatolog în mod regulat, la fiecare șase luni sau un an;
- Soluții de gură antiseptice: utilizarea unei soluții de gură antimicrobiene poate ajuta la reducerea bacteriilor și la calmarea inflamației gingivale;
- Alimentație echilibrată: o alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și minerale, poate susține sănătatea gingiilor și poate consolida sistemul imunitar;
- Renunțarea la fumat: este benefică pentru sănătatea generală și poate contribui la ameliorarea gingivitei;
- Controlul stresului: stresul cronic poate afecta sistemul imunitar și poate agrava afecțiunile gingivale. Adoptarea tehnicilor de gestionare a stresului, cum ar fi meditația sau exercițiile de respirație, poate fi utilă.
O bună igienă orală poate împiedica bacteriile să cauzeze gingivita, prima etapă a bolii gingiilor. Dacă descoperiți și tratați gingivita devreme, puteți evita deteriorarea permanentă a dinților și gingiilor. Indiferent dacă aveți simptome de gingivită, vă confruntați cu sângerări gingivale sau doriți să preveniți apariția gingivitei, suntem aici pentru a vă oferi îndrumare și asistență de calitate. Ne dorim să vă ajutăm să obțineți un zâmbet sănătos și strălucitor.