Frenectomie

Frenurile reprezintă inserturi de origine musculară ce au rolul de a realiza conexiunea dintre anexele cavității orale cu mucoasa gingivală.

Frenul labial al buzei superioare poate interfera cu creșterea și dispunerea incisivilor, poate afecta nou născutul în privința atașării corecte.

Frenul lingual prezintă 2 inserții: una este plasată pe fața ventrală a limbii, iar cealaltă inserție se găsește la nivelul planșeului.

Conformația acestuia afectează in mod direct fonația si deglutiția. Frenul scurt împiedică limba să atingă palatul și astfel apare subdezvoltarea palatului dur.

Modificările de poziție, inserție sau structură a frenurilor generează probleme care afectează copilul încă din faza de nou născut.

Întrebari frecvente

Simptomatologia frenului restrictiv este una evidentă: bebelușul nu mai ia in greutate, vrea să stea cat mai mult la sân, suge des, nu se poate atașa corect, laptele îi curge pe la colțurile gurii, se inecă, iar mesele sunt foarte frecvente. Unii dintre ei pot avea scaune verzi, colici, reflux.

Diagnosticarea frenului se face de către medicul neonatolog, la naștere, de medicul de familie sau de consultantul in alăptare. Cu cât diagnosticarea se face mai repede, cu atât intervenția este mai ușoară, datorită incompletei dezvoltări a rețelei fibrilare și a vascularizației reduse.

Intervenția este minim invazivă și îi permite sugarului o alimentare corectă. Secționarea frenului cu ajutorul laserului reprezintă un avantaj deorece se produce atât secționarea lui, cât și hemostaza, durează între 20-30 secunde, sângerarea post-operatorie este minimă, bebelușul putând fi alăptat imediat. Cicatricea va avea formă de romb si va fi acoperită de fibrină. Leziunea post-operatorie nu se curăță, fibrina nu se indepartează. După frenectomie se vor efectua timp de 4 săptămâni, un set de exerciții.