Filosofia zâmbetului
Există investigații recente care arată că bebelușii exprimă zâmbete chiar înainte de a se naște, deci înainte de a avea posibilitatea de a interacționa vizual cu alte persoane. Studii din psihologia dezvoltării indică faptul că nou-născuții preferă fețele umane zâmbitoare.
Avem nevoie de minimum cinci perechi de mușchi faciali pentru a zâmbi, iar câteodată se folosesc până la 17 de perechi de mușchi. Zâmbetul are efecte terapeutice documentate care s-ar putea traduce prin reducerea hormonilor stresului, îmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea nivelului de endorfine (hormonii responsabili cu starea de bine, de fericire).
Există 19 feluri de a zâmbi, este concluzia unui cercetător american. Dintre acestea, doar unul e spontan și adevărat, iar asta înseamnă că avem, în principiu, 18 moduri diferite prin care doar cu ajutorul expresiei feței, le transmitem celor din jur mesaje despre ceea ce credem. Zâmbetul devine astfel un gest social. Zâmbim la prima întâlnire sau când facem cunoștință pentru prima dată cu cineva, zâmbim în semn de mulțumire când cineva ne cedează locul din autobuz, zâmbim străinilor pe stradă atunci când privirile ni se întâlnesc sau zâmbim vânzătoarei de la magazin.
Zâmbetul poate însemna recunoștință, fericire, bucurie sau readucere aminte, dar poate fi și simbol al superiorității, zâmbetul câștigătorului sau zâmbetul triumfător din competiții. Zâmbetul de „am avut dreptate” sau zâmbetul celui ce își ascunde timiditatea. Două studii din 2002 şi 2011, efectuate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Uppsala din Suedia, au confirmat faptul că zâmbetul altor persoane suprimă controlul pe care îl avem, de obicei, asupra muşchilor faciali, obligându-ne să zâmbim şi noi. De asemenea, au arătat că este foarte dificil să stai încruntat atunci când te uiţi la cineva care zâmbeşte. De ce? Pentru că zâmbetul este contagios şi subconştientul ne dictează să zâmbim atunci când altcineva o face.
Pot exista zeci de semnificații într-un singur gest, ceea ce poate conferi universalitate zâmbetului, căci „Toţi oamenii zâmbesc în aceeşi limbă”. Ne naștem cu acest gest învățat și pe parcursul vieții îl dezvoltăm și îi conferim noi valențe care variază foarte mult cu personalitatea fiecăruia din noi. Cotidianul și grijile de zi cu zi ne fac însă să zâmbim din ce în ce mai puțin sau să folosim zâmbetul în situații forțate.
Medicii dentiști cred în puterea zâmbetelor pline de încredere, de aceea ne place să ne considerăm creatori de zâmbete. Nimic nu este mai încântător pentru noi, ca specialiști la spitalul de stomatologie, decât redarea puterii unui zâmbet frumos și sănătos. Ne alăturăm astfel oamenilor care încearcă să readucă zâmbetele de fiecare zi pe chipul oamenilor de pretutindeni. Puterea noastră stă în numărul zâmbetelor pe care le primim înapoi. De aici marile noastre ambiții de a crea cât mai multe fețe ce poartă cu încredere un zâmbet.