Edentația

Edentația reprezintă lipsa unuia sau a mai multor dinți și poate afecta persoane de toate vârstele. În funcție de numărul de dinți pierduți, edentația poate fi clasificată în: parțială (atunci când lipsește un număr redus de dinți de pe arcadă) sau totală (când afectează întreaga arcadă).

De asemenea, există cazuri când edentația este bimaxilară, adică interesează atât arcada superioară, cât și cea inferioară. De regulă, edentația este inițial parțială și sub influența unui cumul variat de factori, duce în timp la instalarea celei totale.

Edentația este, în majoritatea cazurilor, o stare patologică progresivă, ce evoluează de-a lungul mai multor ani. Cauzele principale ale acesteea sunt diverse și sunt reprezentate de:

  • Carii dentare
  • Boala parodontală
  • Trauma ocluzată, adică un contact incorect între dinții maxilari și mandibulari, ce poate crea o suprasolicitare la acest nivel
  • Absența dinților poate să apară și ca urmare a unor accidente sau traumatisme care duc la pierderea instantanee a dinților sau la mobilitate care ulterior poate necesită extracția dintelui afectat
  • Prezența unor afecțiuni generale precum diabet, osteoporoză

Consecințele pierderii dinților

Spațiile edentate, rezultate prin pierderea dinților, au un impact major asupra calității vieții pacienților. Pot crea dificultăți în desfășurarea activităților de zi cu zi, precum și dificultăți de masticație, pronunție sau digestie ca urmare a mestecării insuficiente a alimentelor.

Acestea au consecințe inclusiv la nivelul fizionomiei, ceea ce duce la scăderea stimei de sine și la o viață socială din ce în ce mai puțin activă. Cu cât numărul de dinți lipsă crește, cu atât ridurile de expresie devin din ce în ce mai pronunțate, mușchii feței se slăbesc, iar chipul persoanei în cauză capătă un aspect îmbătrânit.

Dinții prezenți pe arcadă au și ei de suferit, dacă vizita la clinica stomatologică este amânată. Aceștia tind să închidă spațiul edentat prin migrare, supraerupție, cauzând blocaje ocluzale, probleme gingivale și o ocluzie patologică.

Tratamentul edentației

Din cauza efectelor negative pe care edentația le produce este importantă intervenția timpurie în vederea aplicării metodelor adecvate de tratament.

În prezent, pacienții cu edentații au la dispoziție multiple forme de tratament care să le redea confortul psihic și fizic și să le îmbunătățească simțitor calitatea vieții. Alegerea celei mai bune opțiuni de tratament în cazul edentației se face după o analiză riguroasă a situației fiecărui pacient în parte în ceea ce privește următoarele aspecte:

  • starea de sănătate
  • vârsta
  • particularitățile anatomice ale câmpului protetic
  • afecțiunile generale și medicația sistemică administrată
  • stilul de viață
  • obiceiurile legate de igienă
Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare