Cinci etape importante în tratamentul bolii parodontale – Dr. Bianca Spânoche

Diagnosticul corect al tipului de afecțiune parodontală conduce medicul către implementarea unui plan de tratament țintit și previzibil. Pe de altă parte, îl ajută pe acesta să prefigureze rezultatele dorite în urma instaurării unor etape terapeutice bine structurate și să anticipeze prognosticul bolii parodontate.

Diagnosticul parodontal este stabilit de către medicul specialist pe baza mai multor criterii, cum ar fi: particularitățile examenului clinic, rezultatele examenelor complementare imagistice și microbiologice de laborator, care dau certitudinea diagnosticului prezumtiv.

În funcție de tipul afecțiunii, tratamentul este realizat într-o singură etapă sau, din contră, din mai multe.

Etapele tratamentului parodontal pot fi structurate astfel:

  1. Tratamentul antimicrobian
  2. Tratamentul chirurgical
  3. Tratamentul de reechilibrare ocluzală
  4. Tratamentul de bioreactivare
  5. Etapa de dispensarizare

 

Tratamentul antimicrobian

Reprezintă prima etapă indiferent dacă este vorba despre o gingivită sau despre o afectare mai profundă a parodonțiului, atunci când avem de a face cu o formă de parodontopatie.

Tratamentul antimicrobian începe prin realizarea de către medic a unei igienizări profesionale minuțioase: detartraj, periaj, air flow. În aceeași etapă pot fi prescrise diferite substanțe medicamentoase ce au rolul de a scădea inflamația locală. Astfel, se pot recomanda fie antiseptice, cu diferite forme de prezentare: soluții, geluri, fie antibiotice, pe cale locală sau generală. Atunci când vorbim despre boala parodontală ne referim, în mod obligatoriu, de bacterii care nu pot fi eliminate doar prin curățarea în profunzime a țesuturilor parodontale, de aceea sunt necesare efectele benefice ale substanțelor medicamentoase. Tot în această etapă, pacientul va fi instruit cu privire la modalitatea cea mai corectă și eficientă de realizare a periajului dentar, iar metoda de realizare a acesteea trebuie personalizată în funcție de nevoile situației clinice specifice.

În cazul gingivitei cronice simple, această etapă de tratament este sufcientă pentru că țesuturile să se vindece în totalitate, în situația în care nu se suprapun alți factori favorizanți, ce ar necesita îndepărtarea lor.

Tratamentul chirurgical

Este reprezentat de către chiuretajul subgingival, realizat atât pe suprafața radiculară, cât și la nivelul șanțului gingival. Această intervenție se poate realiza în câmp închis sau în câmp deschis.

Modalitatea de abordare a tratamentului chirurgical este determinată de valorile obținute în urma realizării parodontometriei. Atunci când sunt depășite valorile normale ale adâncimii șanțului gingival (1-3mm) și pacientul are pungi parodontale de mici dimensiuni (4-6mm), se poate recurge la chiuretajul în câmp închis. Când, însă, pierderile osoase sunt mari (7-9-12 mm) este necesar să se intervină prin realizarea unui chiuretaj în câmp deschis, care îi permite medicului să aibă o mai bună vizibilitate asupra câmpului operator și, astfel, să realizeze o mai bună îndepărtare a țesuturilor inflamatorii, de granulație, de la nivelul pungilor parodontale. În etapa chirurgicală, se utilizează ca adjuvant laserul dentar, care ajută țesuturile să se vindece mult mai rapid, îndepărteaza resturile de mici dimensiuni de țesut infectat și, în plus, stimulează revascularizația la nivel local prin formarea vaselor noi de sânge. În funcție de cazul clinic și unde indicația clinică o cere se pot realizare regenerări osoase ghidate, prin adiția de materiale osoase fie autologe, fie de origine animală, special destinate pentru acest scop.

Țesuturile moi pot fi regenerate prin utilizarea de membrane resorbabile, ce se pot obține și din sângele propriu al pacientului, prin centrifugare. Acestea sunt reprezentate de așa-numitele membrane PRF, care conțin factori proprii de creștere și care ajută foarte mult vinecarea și regenerarea.

Tratamentul de reechilibrare ocluzală

Tratamentul de reechilibrare ocluzală se referă la reechilibrarea întregului sistem stomatognat și implică o echipă medicală formată din medic endodont, protetician, ortodont, chirurg.

Se realizează un plan de tratament de reabilitare orală completă, care să permită pacientului elimarea factorilor favorizanți ce au dus la dezechilibrul parodontal. În această etapă se tratează toate leziunile odontate (cariile) prin obturații (plombe),  se înlocuiesc reconstituirile coronare realizate incorect, se echilibrează ocluzia, se protezează spațiile edentate și se corectează anomaliile dento-maxilare existente.

După parcurgerea fiecarei etape, în funcție de tipul de afectare parodontală, nu trebuie uitate ultimele două, și anume: bioreactivarea și dispanzarizarea pacientului.

Tratamentul de bioreactivare

Pentru bioreactivare, se pot realiza diferite produse fie de origine animală, fie de origine vegetală care modulează sistemul imunitar și care pot ajuta organismul să mențină rezultatele obținute în urma celorlalte etape de tratament.

Etapa de dispensarizare

Dispensarizarea este, însă, extrem de importantă pentru pacientul parodontopat. Boala parodontală este o afecțiune cronică, care trebuie monitorizată permanent și regulat, prin vizite la medicul specialist, realizate din 3 în 3 luni la inceput și apoi la 6 luni, vizite în decursul cărora medicul observă vindecarea țesuturilor și îndeplinirea de către pacient a tuturor responsabilităților ce țin de el pentru menținerea unui parodonțiu sănătos. De asemenea, este important ca pacientul să vină la vizitele periodice, deoarece boala se poate reactiva în alte zone față de cele afectate inițial.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare