Cele mai frecvente mituri despre aparatul dentar

Cele mai frecvente mituri despre aparatul dentar

  1. Aparatul dentar provoacă durere și disconfort

Procedura de aplicare a aparatului dentar nu este deloc dureroasă. Pacientul poate simți o ușoară senzație de presiune sau disconfort în primele ore după inserția aparatului. Pentru a nu suprasolicita dinții, procedura de corectare se face gradual, de aceea aparatul dentar necesită să fie reglat (strâns) la câteva luni. De asemenea, este foarte importantă alegerea aparatului dentar să se facă individualizat, în funcție de particularitățile anatomice ale dinților și malocuzia care trebuie corectată, pentru ca pacientul să nu simtă nicio presiune sau durere.

  1. Purtarea aparatului ortodontic durează foarte mult

Datorită inovațiilor tehnologice, stomatologia modernă a redus foarte mult timpul necesar purtării aparatului dentar. În medie, purtarea aparatului dentar durează între 6 și 24 luni, în funcție de vârsta pacientului, tipul de aparat dentar și de complexitatea cazului. Dacă problemele dentare care trebuie corectate sunt minore (înghesuire dentară, malpoziție dentară, ocluzie incorectă), atunci purtarea aparatului dentar poate dura câteva luni.

  1. După îndepărtarea aparatului dentar, dinții se vor strâmba la loc

Acest mit a pornit de la faptul că stabilizarea dinților în os, în noua poziție, necesită o anumită durată. După finalizarea tratamentului ortodontic și îndepărtarea aparatului, pentru a împiedica dinții să revină la poziția inițială, incorectă, este recomandată purtarea unei gutiere sau a unor sisteme de contenție. Gutiera este transparentă, comodă, astfel că pacientul nu va resimți niciun disconfort.

  1. Aparatul dentar nu se aplică pe dinții de lapte

Semnele unei anomalii dento-alveolare pot apărea de la vârste fragede, iar, în funcție de gravitatea cazului, medicul ortodont intervine timpuriu pentru minimizarea complicațiilor ulterioare.

  1. Aparatul dentar slăbește dinții

Datorită presiunii exercitate pe dinți în timpul purtării aparatului dentar, aceștia se vor deplasa în osul alveolar, pentru a ajunge la poziția corectă. În tot acest timp, osul alveolar compensează spațiul creat prin apoziție osoasă. Datorită faptului că pacienții simt că dintele se mișcă la atingere, aceștia pot avea impresia că aparatul dentar slăbeșe dintele. În realitate, dintele se află în plin proces de fixare în noua poziție în os, astfel că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la mobilitatea dintelui pe parcursul purtării aparatului ortodontic.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare