Ce reprezintă teama de stomatolog și cum poate fi depășită – Dr. Georgiana Fieraru
Teama reprezintă factorul principal care îi determină pe pacienți să amâne vizita la cabinetul stomatologic atunci când sesizează primele semne ale unei probleme dentare. Frica sau anxietatea față de tratamentele stomatologice sunt, de obicei, declanșate în urma unor experiențe sau evenimente neplăcute. De asemenea, factorul psihologic este foarte important în capacitatea de a învinge această teamă.
Există, în principal, două motive declanșatoare care sunt invocate de către pacienții cu anxietate față de stomatolog și de activitatea acestuia. Unii pacienți simt că pierd controlul și au sentimente de nesiguranță atunci când se află pe scaunul dentar, din cauza faptului că nu pot observa tot ce se întâmplă în timpul tratamentului. Teama de durere este una dintre cele mai răspândite cauze ale evitării vizitei la medicul stomatolog. Deseori, aceasta este generată de experiențe anterioare neplăcute. În cazul în care un tratament anterior a fost dureros sau a determinat complicații, se poate dezvolta teama de a merge la medicul dentist din nou. Din fericire, există modalități de depășire a fricii de medicul stomatolog.
Un prim pas este ca pacientul să își conștientizeze temerile, iar apoi să le discute cu medicul. Afișarea temerilor nu va ajuta pacientul doar să le recunoască, ci îl va ajuta de și pe medicul dentist în a-i oferi pacientului explicații și informații despre procedurile stomatologice care vor fi efectuate. În acest fel, medicul stomatolog poate concepe un plan de tratament potrivit nevoilor pacientului. Totodată, se pot stabili semnale care îi vor sugera medicului că pacientul dorește întreruperea tratamentului. Pentru pacienții cu anxietate față de tratamentele stomatologice, programările nu ar trebui să fie doar pentru realizarea unor proceduri, ci mai ales pentru crearea unei experiențe plăcute, astfel încât orice teamă să dispară. Pentru a reduce treptat anxietatea, se va începe cu tratamente mai blânde (igienizare, obturații simple), ulterior continuând cu cele mai complicate. De asemenea, se recomandă să se realizeze tratamente dimineața devreme, atunci când timpul de așteptare pentru consultație este redus.
Este important ca pacienții anxioși să vină însoțiți de un prieten sau de un membru din familie, care să ofere suport psihologic și siguranță. Exercițiile de relaxare pot ajuta pacientul să rămână calm în timpul tratamentului. O modalitate de relaxare este reprezentată de respirația controlată, care se realizează printr-un inspir adânc, urmat de un expir foarte lent. Trebuie, totodată, reținut faptul că tratamentele dentare și tehnologia actuală sunt mult mai avansate comparativ cu câțiva ani în urmă.
Astăzi, există modalități de a trata o afecțiune dentară fără durere, indiferent de complexitatea acesteea. Pentru pacienții foarte anxioși, care au nevoie urgentă de tratamente complexe, la ora actuală se pot efectua cu un maxim de confort, sub sedare intravenoasă.
Teama de tratamentele stomatologice trebuie învinsă încă din copilărie. Astfel, un rol foarte important îl au părinții, care alături de medici îi pot oferi copilului noțiuni temeinice privind igiena alimentară, privind periajul dentar, precum și importanța vizitelor regulate la stomatolog.