Caracteristicile durerii dentare
Durerea dentară este cea mai răspândită formă de durere orofacială și este considerată o urgență ori de câte ori afectează somnul, alimentația sau orice altă activitate cotidiană. Aceasta reprezintă unul dintre motivele principale al programărilor de urgență la cabinetul stomatologic. Se consideră unanim că principala datorie a medicului stomatolog este să amelioreze durerea dentară. Depistarea corectă a cauzelor durerii dentare este obligatorie, întrucât astfel se va putea modula adecvat tratamentul.
Majoritatea pacienților au experimentat cel puțin o dată durerea de dinți. Poetul scoțian Robert Burns avea să o numească într-unul din poemele sale „iadul tuturor afecțiunilor”. Durerea dentară poate fi cauzată de inflamația pulpei, afecțiuni gingivale, afectarea parodonțiului marginal, traumatisme, abcese, etc.
Pacienții ar trebui să cunoască faptul că, odată apărute durerile dentare vor crește în intensitate. La început ele sunt mai reduse, intermitente, provocate de excitanți termici (mai ales la rece) și cedează la medicamente antiinflamatoare. Ulterior, durerea crește în intensitate și durează din ce în ce mai mult, ajungând să fie continuă. Aceasta începe să iradieze și pacientul nu mai poate localiza cu exactitate dintele în cauză. De asemenea, durerea nu mai cedează la medicamentele antiinflamatoare.
În literatura de specialitate se descriu următoarele tipuri generale de durere dentară:
Sensibilitatea dentară
- cunoscută și sub denumirea de hiperestezie dentinară
- este o senzație dureroasă de intensitate redusă care durează puțin (atât timp cât dintele este în contact cu agentul cauzal), întâlnită la aproximativ 15% din populație
- apare în special la rece (rar la cald), dulce, acru sau în urma periajului agresiv
- poate fi întâlnită în cariile incipiente, subțierea stratului de smalț prin abraziune sau eroziune, sau în retracțiile gingivale care expun o parte din rădăcina dintelui
Durerea acută
- întâlnită în inflamația ireversibilă a pulpei dentare (pulpite)
- dintele are o sensibilitate foarte mare la stimuli termici, iar durerea se menține de la câteva minute la câteva ore
- durerea poate avea caracter violent, insuportabil sau pulsatil; ea poate să apară spontan, inclusiv în timpul nopții
- poate fi întâlnită în cazul unui proces carios profund; în cazul traumatismelor dentare (fracturi care au deschis camera pulpară)
Durerea cronică
- simptomatologia este mai puțin evidentă, estompată și intermitentă
- apare în situațiile în care un dinte nu este tratat la timp și infecția progresează spre regiunea periapicală (la vârful rădăcinii)
- poate să apară și în bruxism (scrâșnirea dinților)
- există, însă, riscul reacutizării procesului infecțios în lipsa tratamentului, fapt care conduce la o simptomatologie dureroasă
Ce pot face pacienții la apariția durerii dentare?
Așa cum am precizat inițial, durerea dentară este o urgență. Acesta este motivul principal pentru care recomandăm pacienților ca la cel mai mic semn să se prezinte la cabinetul stomatologic. Depistarea și tratarea din timp a afecțiunilor dentare oferă un prognostic bun și un plan de tratament mai puțin invaziv.