Bunica și pasta de dinți

Zilele trecute, a ajuns la mine un pacient, căruia nu-i da pace, de ceva vreme, un gând, astfel că, de îndată ce intră în cabinet, mă întreabă cu uimire: „Doamna doctor, bunica mea a murit la 75 de ani. Toată viața ei, nu s-a spălat o dată pe dinți. Și, cu toate acestea, nu s-a plâns niciodată de dureri de dinți. Când a murit, avea toți dinții în gură.

Iar eu, țin minte, încă dinainte să-mi cadă dinții de lapte, am mers la clinica stomatologică. Ba o carie, ba o infecție, ba un dinte fracturat. Soția mea, la fel, suferă de parodontoză. Și băiatul cel mare poartă aparat dentar și îi tratăm 2 dinți din față.”

Am înțeles această nedumerie a pacientului și cât de diferit stau lucrurile astăzi, față de vremea bunicilor noștri, care nu e demult apusă. Timpurile s-au schimbat, iar industrializarea rapidă, din domeniul producției alimentare, își lasă amprenta asupra sănătății dinților noștri.

I-am explicat pacientului că bunica a trăit alte vremuri, când mâncarea era mai puțin procesată, iar fructele, legumele și carnea proveneau din propria ogradă, fără chimicale, fără E-uri, fără hormoni de creștere sau alte toxine.

Bunica nu a trebuit să folosească periuța și pasta de dinți, pentru că mânca un morcov, un măr sau un castravete direct din grădină. Alimentele consumate erau în stare dură, crudă, asfel că se făcea o igenizare naturală a dinților.

Apa băută era din propria fântână sau dintr-o cismea cu apă potabilă, de pe ogor. Astăzi, apa poate fi tratată cu clor și metale grele, ceea ce atacă smalțul dinților. În plus, din ce în ce mai mulți tineri înlocuiesc cana de apă cu paharul de suc carbogazos, fără să se gândească la cât de mult rău fac propriei danturi.

Nici ciocolata și prăjiturile, atât îndrăgite și de cei mari și de cei mici, nu erau consumate de bunici. Acestea și produsele lor de descompunere aderă de dinți, erodând suprafața acestora.

Concluzia este că vremurile s-au schimbat, de aceea trebuie să ne adaptăm la noile condiții de mediu și să avem mult mai multă grijă de sănătatea dinților noștri.

Este important să conștientizăm de la o vârstă fragedă că medicul stomatolog este prietenul și aliatul dinților noștri în fața alimentelor procesate, astfel că vizita cu regularitate la cabinetul stomatologic, pentru consultații preventive sau pentru tratamente de specialitate este esențială pentru a ne bucura o sănătate orală bună.

Folosirea cu consecvență a periuței și a pastei de dinți este cea mai la îndemână metodă de prevenție a patologiilor cavității bucale. 

Și, pe cât posibil, ar trebui să ne întoarcem la obiceiurile bunicilor și străbunilor noștri, de a consuma multe fructe și legume în starea lor naturală, crudă și cât mai puțin procesată.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare