Ce este avulsia dentară?

Avulsia, cunoscută și sub denumirea de luxație totală extruzivă, este o afecțiune caracterizată prin desprinderea completă a unui dinte din alveolă. Aceasta reprezintă 16% din totalul traumatismelor dento-parodontale și afectează persoane de toate vârstele. De cele mai multe ori, avulsia dentară este provocată de accidente.

Cum recunoști avulsia dentară?

Poți recunoaște această afecțiune prin absența completă a unui dinte, durere și disconfort în zona afectată, sângerare semnificativă la nivelul gingiei și inflamație în jurul zonei unde a avut loc traumatismul. Printre alte simptome se numără: dificultate la masticație și vorbire, precum și sensibilitate crescută a gingiilor în zona respectivă.

Ce trebuie făcut din punct de vedere stomatologic?

În cazul avulsiei dentare, medicul stomatolog va încerca pe cât posibil salvarea dintelui.

Dinții temporari (de lapte) nu se replantează pentru a evita riscul de lezare a mugurelui dintelui definitiv, în timp ce dinții permanenți pot fi replantați doar în anumite condiții și respectând reguli stricte.

Ce trebuie să faci acasă?

Dacă este dinte temporar (de lapte) nu încerca să îl replantezi, deoarece există riscul de infectare a mugurelui dintelui definitiv aflat în dezvoltare.

Dacă este dinte definitiv el poate fi replantat doar de către medic, respectând urmatoarele:

 • nu se va atinge rădăcina dintelui, numai coroana;
 • nu se va șterge rădăcina pentru a nu exista riscul de înlăturare involuntară a ligamentelor;
 • dintele se va spăla doar dacă este „murdar” (accidentul a fost afară, deci există, praf, nisip, pământ s.a.m.d.) cu apă sau ser fiziologic;
 • asigură-te că rădăcina NU se usucă; nu îl transporta nici în șervețel, batistă sau alt textil uscat;
 • pune dintele într-un recipient cu ser fiziologic sau lapte; dacă nu ai la dispoziție un recipient, cel mai bine se transportă în gura pacientului la nivelul obrazului în zona posterioară (doar dacă copilul este suficient de mare să înțeleagă);
 • cu cât te prezinți mai repede la un cabinet stomatologic, cu atât crești șansele de replantare;
 • nu uita de antialgice și antiiflamatoare;
 • evită să-i dai copilului alimente la temperaturi extreme cât și alimente dure timp de 2 săptămâni.

Cum va proceda medicul pentru replantarea dintelui definitiv?

 • Se va asigura întâi radiologic că nu există și fracturi ale osului;
 • Va realiza o anestezie locală;
 • Va verifica integritatea ligamentelor și va clăti ușor cu ser fiziologic alveola;
 • Va plasa dintele în alveolă;
 • Va realiza o menținere a lui în poziție; se realizează imobilizarea dintelui în cauză de coroanele învecinate. Se menține imobilizat 2 sau chiar 4 săptămâni timp în care se verifică aspectul coroanei.

De reținut! Indiferent de cât de meticuloși sunt urmați toți pașii implicați, există o probabilitate de 50% ca dintele să nu fie replantat sau să nu se revascularizeze. Acest lucru înseamnă că, deși dintele poate rămâne în poziție, va pierde vitalitatea (nervul va muri) și va suferi schimbări de culoare, devenind brun, galben, sau având nuanțe de maro deschis sau închis.

Ce alternative ai la dintele definitiv dacă eșuează replantarea?

În cazul în care alte opțiuni eșuează, implantul reprezintă cea mai recomandată soluție, în special pentru dinții care sunt vizibili, cum ar fi incisivii centrali și laterali. Este important de reținut că implantarea se recomandă după vârsta de 18 ani, când osul maxilar sau mandibular s-a maturizat complet. De asemenea, este recomandată realizarea de radiografii pentru evaluarea calității osoase.

O altă soluție viabilă este reprezentată de puntea dentară, însă aceasta necesită sacrificarea unuia sau a doi dinți adiacenți pentru a susține puntea.

Te așteptăm cu drag la un consult de specialitate în cadrul clinicii noastre, unde vom putea discuta în detaliu opțiunile de tratament și să găsim cea mai potrivită soluție pentru nevoile tale dentare.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare