Avantajele metodelor imagistice moderne în stomatologie
Radiografia dentară reprezintă imaginea plană a unui dinte, obținută în urma expunerii zonei de interes la radiații X. Radiografia se realizează uzual pentru a avea un bilanț complet în cadrul oricărei examinări stomatologice. De asemenea, această examinare este obligatorie pentru confirmarea exactă a diagnosticului și pentru vizualizarea anumitor detalii anatomice. În același timp, radiografia dentară este indispensabilă pentru realizarea unui plan de tratament cât mai individualizat și corect.
În stomatologie există mai multe tipuri de radiografii, cele mai cunoscute fiind radiografia retroalveolară, radiografia bitewing și ortopantomograma, adică radiografia panoramică. Odată cu avansarea tehnologiei în stomatologie a apărut o nouă metodă de investigare, computerul tomograf cu fascicul conic. Acesta folosește tot radiații X, dar spre deosebire de radiografiile convenționale, oferă imagini tridimensionale, superioare din punct de vedere al calității și detaliilor. În plus, poate aprecia starea țesuturilor moi din jurul osului.
Radiografia retroalveolară este o radiografie pe care se văd adesea 2-3 dinți alăturați. În prezent este cea mai simplă, cea mai ieftină și cea mai recomandată investigație radiologică. Aceasta ne arată dintele în întregime, atât coroana, cât și rădăcina, dar și osul în care acesta este implantat. Acest tip de radiografie are numeroase indicații, cum ar fi:
- Diagnosticarea leziunilor carioase sau a cariilor secundare
- Detectarea infecțiilor situate în jurul vârfului rădăcinii
- Înainte și după realizarea tratamentelor de canal
- Pentru verificarea corectitudinii unui tratament de canal deja realizat
- Vizualizarea morfologiei radiculare înaintea unei extracții
- În cazul traumatismelor dento-alveolare
- Vizualizarea dinților neerupți sau în curs de erupție
Radiografia bitewing este asemănătoare radiografiei retroalveolare, dar se realizează cu dinții în contact, adică în ocluzie. Astfel, pot fi vizualizați 2-3 dinți alăturați, atât cei superiori, cât și cei inferiori. Pe acest tip de radiografie se observă coroanele dentare și o parte din rădăcini. Radiografia bitewing este utilă, în special, pentru depistarea cariilor interdentare și a cariilor secundare dezvoltate sub obturațiile sau lucrările existente. În același timp, se poate observa și cantitatea de os pierdută din jurul dintelui.
Ortopantomograma sau radiografia panoramică oferă o reprezentare radiologică de ansamblu a aparatului dento-maxilar. Pe acest tip de radiografie se observă toți dinții superiori și inferiori, oasele maxilare și articulația temporo-mandibulară. De asemenea, este vizualizat și raportul dinților cu formațiunile anatomice vecine: sinusul maxilar, canalul mandibular. Medicul stomatolog recomandă această radiografie încă de la prima vizită a pacientului în cabinet, pentru a avea o imagine de ansamblu a situației clinice. În baza radiografiei, medicul îi prezintă pacientului planul de tratament și etapele pentru rezolvarea în totalitate a problemelor dentare existente. Radiografia panoramică se realizează înaintea începerii unor reabilitări orale complexe (punți dentare, proteze, extracții dentare, tratamente). Pe aceasta se observă morfologia radiculară, dar mai ales leziunile dento-parodontale, care, nedepistate la timp, pot compromite planul de tratament. Se evaluează astfel corect terenul pe care va fi aplicată lucrarea protetică. Indicațiile ortopantomogramei sunt numeroase și cuprind toate specialitățile stomatologice, astfel:
- în ortodonție, radiografia panoramică este obligatorie pentru formularea unui diagnostic corect, în funcție de care va fi conceput planul de tratament cu ajutorul aparatelor dentare mobile sau fixe
- în stomatologia pediatrică (pedodonție) radiografia panoramică este indicată pentru depistarea diverselor anomalii de număr sau poziție a dinților temporari sau permanenți, pentru aflarea cauzelor întârzierii apariției pe arcade a unor dinți sau pentru evidențierea patologiei dentare apicale și periapicale
- în cazul unor traumatisme severe, pe radiografie se pot observa liniile de fractură, direcția lor, dinții situați în focarul de fractură, dar și elementele anatomice afectate
- patologia articulației temporo-mandibulare poate fi investigată în urma realizării unei radiografii panoramice
În unele situații, examenul clinic şi radiografiile uzuale nu oferă date suficiente pentru a aprecia corect şi complet starea cavităţii orale şi a proceselor patologice, în acest caz apelându-se la computerul tomograf. Principalele situaţii în care se recomandă o examinare computer tomograf sunt următoarele:
Implantul dentar: examenul computer tomograf este cel mai indicat să aprecieze oferta osoasă a pacientului, dimensiunile crestelor alveolare, localizarea și determinarea distanței față de structurile anatomice vitale (canal mandibular, sinusuri, dinți vecini), starea ţesuturilor moi. Acesta se realizează pre şi post intervenţie, pentru selectarea celei mai bune dimensiuni și a tipului optim de implant, stabilirea axului de inserţie, necesitatea adiţiei osoase, evaluarea riscurilor implantului dentar, a complicaţiilor, pentru monitorizarea evoluţiei şi integrării acestuia în osul alveolar.
Ortodonție: Deşi nu este încă o investigaţie uzuală în acest domeniu, cu ajutorul computerului tomograf cu fascicul conic se poate aprecia potenţialul de creştere, simetria și asimetria structurilor osoase, se pot vizualiza structurile vitale și, în același timp, pot fi evaluate poziția și anatomia dintelui afectat, cât și căile respiratorii. Informaţiile obţinute permit instituirea unui plan de tratament mult mai fidel pentru pacienţii ce trebuie să poarte un aparat dentar.
Endodonție: Deși radiografiile convenționale sunt mai practice și mai adecvate procedurilor endodontice obișnuite, informațiile volumetrice din scanările computer tomograf oferă imagini din alte unghiuri ce nu pot fi obținute prin radiografiile convenționale. Abilitatea de a reduce sau elimina suprapunerea structurilor din jur facilitează vizualizarea zonelor de interes în mod tridimensional.
Patologia articulației temporo-mandibulare: Cu ajutorul computerului tomograf cu fascicul conic putem să descoperim afecţiuni degenerative, luxaţii, fracturi localizate la nivelul articulației temporo-mandibulare.
Tumori ale regiunii oro-maxilo-faciale: examinarea computer tomograf este superioară radiografiei în ceea ce priveşte aprecierea dimensiunilor tumorii, extensiei locale şi regionale a ei (adenopatii), orientând spre un caracter benign sau malign al formaţiunii. Vascularizaţia procesului tumoral se face prin administrarea intravenoasă a unei substanţe de contrast iodate. Diagnosticul de certitudine al cancerelor din zona orală este dat, însă, de examenul histopatologic.