aparat dentar

Aparat dentar – Dinți sănătoși și perfect aliniați

Ce este aparatul dentar? Aparatul dentar este un dispozitiv, cu ajutorul căruia se corectează alinierea necorespunzătoare a dinților și a mușcăturii. Astfel, pacientul se bucură atât de obținerea unui zâmbet frumos, dar mai ales sănătos.

De ce este important să purtăm aparat dentar?

Aparatul dentar este necesar atât pentru a rezolva probleme de ordin estetic, dar și funcțional, așa cum sunt dificultățile în vorbire și masticație sau mușcătura incorectă. Din cauza unei mușcături incorecte, pot apărea numeroase probleme și leziuni, altele decât cariile dentare.

Printre acestea, cele mai cunoscute sunt fațetele de abraziune. În momentul în care dinții nu se așează corect, aceștia se abrazează, se tocesc, ajungând chiar să se piardă țesut dur dentar, până la o jumătate din dinte.

De asemenea, tot din cauza unei mușcături incorecte, pot apărea leziunile cuneiforme. Astfel, se pierde din smalț și dentină la acest nivel și apare sensibiltatea dentară. De mai multe ori, dinții care prezintă leziuni cuneiforme sunt cei care preiau forțe foarte mari în momentul în care pacientul închide gura sau mănâncă sau dinți care preiau forțe care nu sunt în axul lor.

Avantajele folosirii unui aparat dentar

Odată ce medicul ortodont aliniază dinții care sunt malpoziționați, adică sunt strâmbi, îi oferă pacientului posibilitatea de a efectua un periaj mai eficient. Dinții strâmbi presupun niște suprafețe dentare greu accesibile, aproape imposibil de periat. Putându-se realiza un periaj mai bun, dinții pacienților vor avea un suport paradontal mai sănătos. De multe ori, placa bacteriană nu poate fi îndepărtată de la nivelul gingiei, urmând să apară inflamația gingivală.

Când apelăm la tratamentul cu aparat dentar?

Ocluzia inversă este o anomalie severă, care necesită un tratament cât mai timpuriu. Această anomalie se caracterizează prin faptul că dinții de pe maxilarul inferior sunt poziționați în fața dinților de pe maxilarul superior. În cazul acestui tip de mușcătură, dinții poziționați în față sunt afectați. Pe lângă fațetele de abraziune, se pierde foarte mult suport paradontal. De multe ori, se poate observa o retracție foarte mare de gingie pe dinții inferiori, aflați în fața celor superiori, împreună cu os. Și chiar mobilitatea acestora. Pacienții pot ajunge să pardă acești dinți, dacă problema nu este corectată la timp.

La un pacient care are ocluzie deschisă, există dinți care nu se ating, dinții din față, și dinți care preiau forțe foarte mari ale aparatului dento-maxilar. Dinții care nu sunt în contact unii cu alții, de multe ori, au un suport paradontal slab dezvoltat și structurat. Acești dinți sunt mai sensibili, mai slab implantați și dezvoltați.

Adeseori, la un pacient adult, pe lângă problemele paradontale, pot exista și numeroase edentații, adică dinți lipsă. În urma neprotezării acestor edentații, dinții migrează, atât în plan orizontal, cât și în plan vertical. Apar niște contacte traumatice, care duc la înclinarea foarte mare a dinților și, ulterior, pacientul poate ajunge fie să extragă acești dinți, fie să extirpeze nervul acestor dinți și să-i trateze protetic.

Aparatul dentar ne ajută să corectăm aceste migrări dentare și să poziționăm acești dinți pe locul lor.

Cât timp trebuie purtat aparatul dentar?

În tratamentul ortodontic, purtarea aparatului dentar se poate întinde pe o perioadă de la 6 luni la 2 ani. În funcție de problemă, un tratament simplu, cum este o mică înghesuire dentară, poate dura câteva luni. Un tratament complex, cu închiderea spațiilor, deschiderea spațiilor de edentație, poate dura până la 2 ani.

De la ce vârstă este recomandat să porți aparat dentar?

Purtarea aparatului dentar nu este condiționată de vârsta pacientului, acesta putând fi folosit atât de copii, cât și de adulți.

Aparatul dentar provoacă durere?

Aplicarea aparatului dentar este complet lipsătă de durere, iar pacientul poate resimți o ușoară senzație de durere în primele ore după instalarea acestuia.

Dr. Ana Bălan,

Specialist ortodonție și ortopedie dento-facială

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare